Rydze w maśle z czosnkiem

Przepis na przystawkę z rydzów - rydze w maśle z czosnkiem

Dodany przez: mojegotowanie

Rydze w maśle z czosnkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 60 dag rydzów, kani lub pieczarek
  • 10 dag masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz świeżo zmielony
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • liście szałwii

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. ■ Rydze oczyścić, przyciąć nóżki, opłukać, osuszyć. Większe kapelusze przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzane masło wrzucić grzyby blaszkami do góry (dzięki temu odparuje z nich
  4. nadmiar wody), smażyć na dość silnym ogniu, obrócić i posypać posiekanym czosnkiem. Smażyć, aż
  5. grzyby równomiernie się zrumienią. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze 5–10 minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, posypać szałwią. Podawać na zakąskę lub jako dodatek do mięs.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
grzyby czosnek przekąska wegetariańska przystawki rydze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze