Ryba w sosie pomidorowym

Filety rybne z warzywami.

Dodany przez: ben-ka

Ryba w sosie pomidorowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg filetów np z morszczuka
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 duża cebula
  • mąka ziemniaczana,sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • SOS :
  • 2 szkl.wody
  • 6 łyżek octu 6%
  • 1/2 szkl.oleju
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyzki keczupu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć obtaczać w mące ziemniaczanej i usmażyć na głębokim tłuszczu.
  2. Ogórki zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki.
  3. Paprykę pokroić w słupki a cebulę w drobną kostkę.
  4. W garnuszku wymiaszać składniki zalewy pamiętając by ddodać zimną wodę bo po dodaniu mąki ziemniaczanej mogą zrobic się kluski, a to nie jest wskazane - zagotować i ostudzić.
  5. Na dno salaterki układać rybę na przemian z papryką,ogórkami i cebulą do wykorzystania składników a następnie wlać zimny sos i wstawić do lodówki.
  6. Najlepiej podawać na drugi dzień.
  7. Smacznego!
ogórki ryby warzywa ryba przekąska kolacja wegetariańska sos cebula Papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze