Ryba w sosie greckim

Wszystkim znany sposob na rybke w warzywach, na pomidorowo.

Dodany przez: sarenka

Ryba w sosie greckim

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 kg filetow rybnych,
  • 1 kg marchwi,
  • 4 duze pietruszki,
  • 1 maly seler,
  • 5 cebul,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 2 male jaja,
  • pol cytryny,
  • 1 lyzka cukru,
  • listek laurrowy, ziele angielskie, sol, pieprz,
  • olej do smazenia.

Przygotowanie

  1. Filety rybne oplukac, pokroic kazdego na kilka czesci, wrzucic do miski, skropic sokiem z cytryny i odstawic w chlodne miejsce, a potem kazdy kawalek umoczyc w rozkloconych jajach i usmazyc nie spiekajac. Cebule przekroic na pol i pokroic w piorka. Cebule krotko zeszklic na oleju i dodac 1 lyzke cukru. Marchew, pietruche i selera, starkowac na tarce o grubszych oczkach. Do duzego garnka wlac na dno ok 2 cm wrzacej wody i wrzucic starkowane warzywa. Doprawic przyprawami. Gotowac ok 30-40 minut. Po 15 min gotowania dodac sporo koncentratu i dalej dusic. Na koniec odparowac lub odlac wode. Do salaterek ukladac warstwami: sos-ryba-sos-ryba. Smaczne na zimno jak i na cieplo. Mozna udekorowac natka
ryby warzywa obiad ryba kolacja cebula marchew pietruszka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze