Ryba w piwnym cieście

Dziś w karcie ryba w piwnym cieście z kaszką kuskus z pomidorami.

Dodany przez: Arvena

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Składniki na rybę w panierce:
  • filety z ryby
  • przyprawa do ryb
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 2 jajka
  • maka
  • sól i pieprz
  • Kaszka kuskus
  • korzeń imbiru
  • cebulka
  • pomidor

Przygotowanie

  1. Jajka rozbełtać z piwem a następnie dodać przyprawy oraz mąki tyle by powstało gęste ciasto.
  2. Rybę natrzeć przyprawą do ryby a następnie zanurzać w piwnym cieśnie i smażyć w dużej ilości tłuszczu. Ilość składników zależy od tego ile mamy ryb.
  3. Tak, wiem. Bo bomba cholesterolowa ale taka ryba w piwnym cieście jest przepyszna :D
  4. Kaszkę kuskus wyspać do naczynia i zalać gorąca wodą tak by woda sięgała ponad centymetr nad kaszkę. Naczynie zakryć folią spożywczą. Gdy woda wsiąknie w całą kaszkę, dodać 2 łyżeczki startego imbiru, posiekaną drobno cebulkę oraz doprawić do smaku. Z imbirem należy uważać gdyż ma on ostry smak. Na koniec dodać pokrojone pomidory. W oryginalnym przepisie mają być pomidorki koktajlowe.
  5. Życzę smacznego :)
ryby obiad ryba ciasto piwne kaszka kuskus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze