Ryba w galarecie inaczej

Oto mój przepis na RYBĘ W GALARECIE INACZEJ, który kiedyś znalazłam w starym zeszycie babci

Dodany przez: hannar

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 średniej wielkości ryba w całości ( lin, karp, karaś)
  • 1 włoszczyzna
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 łyżki octu
  • 2 białka
  • sól
  • do dekoracji: cytryna-plastry, papryka, liście pietruszki

Przygotowanie

  1. Rybę sprawić i pokroić na porcje ( ok. 4 średniej wielkośći. Z głowy, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar,a na koniec dodać sól. Wywar przecedzić i do ostudzonego wywaru dołożyć kawałki ryby. Ostrożnie wyjąć głowę.Gotować powoli ok.30min, uważając aby kawałki ryby się nie rozpadły.Wyjąć rybę i ułożyć na półmisku razem z głową tak, aby utworzyć całość.Udekorować plasterkami cytryny, papryką i pietruszką.
  2. Namoczyć żelatynę w wodzie.Zimny wywarr wlać do naczynia, dodać ocet, białka i żelatynę.Ubić mocno i zagotować. Następnie odstawić na bok aby galareta się sklarowała. Przecedzić jąptrzez sito i zalać ostrożnie rybę na półmisku.
ryby ryba przekąska ocet żelatyna galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze