Ryba po grecku

Ryba po grecku - nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie !

Dodany przez: lexi27

Ryba po grecku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg ryby (np. panga)
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 liscie laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z 1 cytrtny
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Ryba po grecku - pyszny przepis
  2. Jarzyny zetrzec na tarce o grubych oczkach. Włożyc do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem. Podlac 1/2 szklanki wody. Dodac przyprawy i dusic na malym ogniu około 15 minut. Nastepnie dodac koncentrat i 3 łyzki wody i dusic kolejne 10 minut. Przprawic sokiem z cytryny i mielona papryką.
  3. Filety rybne smażyc opanierowane na malym ogniu (tak aby się nie zrumieniły)
  4. Układac na półmisku warstwami: warzywa - ryby - warzywa
  5. Ryba po grecku gotowa! Nie tylko na świątecznym stole taka ryba po grecku będzie wszystkim smakowała. :)
  6. Smacznego!
  7. Zobacz też inny przepis na rybę:
  8. Ryba na Wigilię
ryby warzywa ryba przekąska panga
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze