Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie

Dodany przez: grumko

Ryba faszerowana w galarecie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 40 dag filetów z morskich ryb - użyliśmy soli,
  • czerstwa bułka,
  • litr wywaru z włoszczyzny,
  • 2 jaja,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki zielonego groszku,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • pomidor,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • kilka gałązek i łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Filety razem z czerstwą (nie moczoną) bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać jaja, natkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy rybnej uformować kule wielkości jajka, włożyć je do wrzącego posolonego wywaru z włoszczyzny i gotować około 25 minut, Następnie wyjąc łyżką cedzakową i wystudzić. Kule ułożyć na półmiskach lub w miseczkach. Każdą porcję przybrać zielonym groszkiem, cząstkami jajka, pomidora i listkami pietruszki. Żelatyną wsypać do niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w dwóch szklankach wywaru z ryby i zagotować. Zdjąć wywar z ognia, ostudzić, zalać rybę, wstawić do lodówki, by galareta stężała.
  2. Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja: http://grumko.blox.pl
ryby warzywa jajka pomidory zielony groszek żelatyna filety rybne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze