Ryba duszona na warzywach

To danie jest idealne dla osób lubiących smacznie zjeść jednocześnie dbając o sylwetkę.

Dodany przez: Renia_Kawa

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
295 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.83 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 500g filetów z ryby
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 1/2 korzenia selera lub 2 pietruszki
  • 1 mały por
  • 1 cytryna
  • koperek lub zielona pietruszka
  • przegotowana woda
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z ryby rozmróź dzień wcześniej, posól, popieprz, obficie skrop sokiem z cytryny, możesz również posypać ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, a następnie wstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Marchewkę, seler i por obierz i umyj. Marchewkę i pora pokrój w talarki, seler pokrój w słupki. Następnie warzywa wrzuć do usmażonej cebuli i duś 30 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli w czasie duszenia wyparuje za dużo wody, to podlej warzywa przegotowaną wodą. Po 30 minutach warzywa dopraw solą i pieprzem, dodaj koperek i ułóż na wierzchu filety. Przez pół godziny duś filety razem z warzywami, co 10 minut obracając je na drugą stronę. Pamiętaj o delikatnym poruszaniu zawartości patelni drewnianą łopatką aby nic nie przywarło do dna, a także o podlewaniu wodą. Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje z ryżem.
ryby warzywa obiad ryba zdrowe dietetyczne małokaloryczne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze