Ruloniki z papryką i szynką

Przygotowanie: 40 minut Zapiekanie: 15 minut Porcja: 400 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Ruloniki z papryką i szynką

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 4 płaty makaronu lazanie
  • 2 jajka
  • po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • cebula
  • 4 prostokątne plastry szynki wędzonej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 8 źdźbeł szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Płaty makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozłożyć na desce, przekroić wzdłuż na pół.
  2. Papryki umyć, rozkroić wzdłuż, usunąć pestki, ułożyć na ruszcie w piekarniku. Trzymać w temp. 180 C, aż ściemnieją. Owinąć je papierem, odłożyć na 10 min, po czym zdjąć skórkę, miąższ pokroić w paski.
  3. W rondelku stopić masło, wsypać mąkę, mieszając smażyć na małym ogniu (bez rumienienia). Zdjąć z ognia, wlać zimne mleko, powoli gotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać ze startym serem. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  4. Połowę sosu wlać do żaroodpornej formy. Na płatach lazanii ułożyć paski papryki (trzy kolory na przemian), polać sosem i przykryć przekrojonymi na pół plastrami szynki.
  5. Zwinąć rulony, związać je szczypiorkiem. Ułożyć w formie z sosem. Zapiekać 15 minut w temp. 180 st. C.
mięso przekąski przekąska zapiekanka Papryka szynka lazania
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze