Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.54 (199)
Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".
białka 6 szt.
sól 1 szczypta
mąka kukurydziana 1.5 łyżeczki
cukier 320 g
barwnik spożywczy 0.5 łyżeczki
śmietana kremówka 350 ml
granat 2 szt.
woda z kwiatu pomarańczy 1.5 łyżki stołowe
cukier 50 g
Na bezy: piekarnik rozgrzewamy do temp. 140°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej szklanej misce białka posypujemy solą, ubijamy z dużą prędkością (za pomocą miksera), aż się spienią. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ubijając, stopniowo i małymi porcjami (1–2 łyżki naraz) wsypujemy cukier.
Gdy białka utworzą sztywne szczyty (zwykle zajmuje to 10–15 min), delikatnie dodajmy czerwony barwnik spożywczy, tworząc zawirowania. Za pomocą dwóch dużych łyżek nakładamy pianę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Bezy powinny mieć 10–12 cm średnicy i 6 cm wysokości. Przekręcamy łyżkę i kończymy kolczastym czubkiem. Pieczemy ok. 1 godz. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy do ostygnięcia w środku, lekko tylko uchylając drzwiczki na 15–30 min.
Na syrop: z 3 granatów wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondlu, dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy i cukier (50 g). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop będzie gęsty i błyszczący. Pozostawiamy do ostygnięcia, odkładamy. Bezy podajemy z bitą śmietaną, posypane garścią nasion granatu i skropione syropem z granatów.
Porady
Różowe bezy perfekcyjnie wpisują się w walentynkowy nastrój, ale to też dobry przepis na Dzień Kobiet lub Dzień Matki. Dodatek nasion granatu sprawi, że ciekawa w konsystencji beza będzie jeszcze bardziej oryginalna, a barwnik spożywczy pomoże uzyskać dwukolorowy wygląd bezy, aby pięknie zaprezentowały się na paterze. Więcej inspiracji na bezowe desery znajdziecie w lutowym numerze magazynu "Moje Gotowanie"!
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.