Rożki z malinami

Przypominają lody, choć nimi nie są - rożki z malinami to również idealny deser na ciepłe dni.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.14 z 7 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag czekolady, drobno posiekanej
  • 35 dag twarożku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • cienkie paseczki skórki cytrynowej
  • 20 dag świeżych malin
  • sos:
  • 25 dag malin
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Z podwójnie złożonego pergaminu wycinamy dwanaście 10-cm krążków i formujemy z nich rożki. Sklejamy taśmą samoprzylepną.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną nakładamy łyżką niewielką jej ilość do rożków, rozlewając ją po brzegach tak, aby czekolada pokryła wnętrze równą warstwą.
  3. Rożki wstawiamy cienkim końcem do kieliszków. Wstawiamy w chłodne miejsce, aby czekolada szybko stężała.y.
  4. Na sos: maliny miksujemy z cukrem i z sokiem z cytryny. Przecieramy przez sitko. Odstawiamy.
  5. Twarożek ucieramy ze śmietaną, brandy i cukrem pudrem. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego, napełniamy nią rożki i delikatnie zdejmujemy z nich papier.
  6. Wlewamy sos malinowy na talerzyk. Układamy rożki, dekorujemy świeżymi malinami i skórką z cytryn
czekolada maliny twarożek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze