Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Dodany przez: Gastrosfera

Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • - Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
  • - dynia - ok. 1 ½ kg
  • - cebula - 2 średnie szt.
  • - kapary z zalewy - 1 łyżka
  • - płatki chilli - ¼ łyżeczki
  • - olej - 3 łyżki
  • - słodka śmietanka - 100ml
  • - woda
  • - sól do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.
  2. Smacznego!
  3. Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
dynia zupa Makarony Międzybrodzkie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy