Roladki z szynki marynowane w winie

Roladki z szynki z serem, pieczarką i cebulą w winnej marynacie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)

Składniki:

  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10ziarenek owocu jałowca
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy grill klasyczny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 15 dkg żółtego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża pieczarka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, na każdym ułożyć po kawałku sera, pieczarki i cebuli. Mięso zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. W moździerzu utrzeć zioła prowansalskie, kolendrę, owoc jałowca i ziele angielskie. Utarte przyprawy wymieszać z miodem, winem, obranym i startym na tarce o drobnych oczkach imbirem i resztą przypraw. Do marynaty włożyć przygotowane roladki, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia do zapiekania i piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu pieczone roladki polewać marynatą, w której się marynowały.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy