Rolada z mięsa mielonego

Ocena:

4.45 (201)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Rolada z mięsa mielonego z farszem pieczarkowym to potrawa uniwersalna. Sprawdzi się jako danie obiadowe, a także w wersji na zimno – na przystawkę lub do kanapek. Doskonale smakuje z wielkanocnymi sałatkami, pastą jajeczną i sosem na bazie tartego chrzanu. Roladę z mielonego mięsa można przygotować także z innym farszem, zapiec z serem lub owinąć plastrami boczku.

Składniki:

  • bułka  1 szt.

  • cebula  2 szt.

  • pieczarki  500 g

  • olej rzepakowy  15 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • czosnek  1 ząbek

  • jajka  1 szt.

  • musztarda  5 g

Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: bułkę moczymy w mleku lub wodzie, obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki.

  • Krok 2:

    Farsz do rolady: na patelni podgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę. Połowę odkładamy do mięsa, a do pozostałej na patelni – dodajemy pieczarki. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy ok. 10 min, po czym odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Mięso: przekładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, namoczoną (i odciśniętą) bułkę, szczyptę soli, pieprzu i musztardę. Wyrabiamy ręcznie przez 2–3 min.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na dużej prostokątnej blasze (może być taka z piekarnika) rozkładamy arkusz folii aluminiowej w rozmiarze 30x40 cm.

  • Krok 5:

    Składanie rolady: na przygotowaną folię wykładamy mięso i rozprowadzamy je równomiernie po jej powierzchni, pozostawiając pustą krawędź (ok. 5–7 cm). Na mięso nakładamy farsz pieczarkowy, również zachowując niewielki odstęp – ok. 3 cm od krawędzi mięsa.

  • Krok 6:

    Zawijanie: zaczynamy od dłuższej krawędzi. Mięso zwijamy przy pomocy folii, na której leży. Przy każdym zrolowaniu stopniowo przesuwamy folię tak, żeby w efekcie końcowym rolada z mięsa mielonego znajdowała się na środku arkusza.

  • Krok 7:

    Pieczenie: roladę owijamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min. Po tym czasie rozcinamy folię i zapiekamy ją przez kolejne 10 min.

Porady

  • Do rolady z mięsa mielonego sprawdzą się tłustsze kawałki wieprzowiny – łopatka lub karkówka. W delikatniejszym wariancie, można sięgnąć po schab, szynkę lub mięso drobiowe. Warto samodzielnie zmielić je w domu lub poprosić o zmielenie w sklepie. Wtedy mamy znamy jakość kupionego mięsa. 
  • Bułkę, którą dodajemy do mięsa, możemy namoczyć w wodzie lub mleku.
  • Jako dodatek do mięsa sprawdzi się sucha bułka z poprzedniego dnia. Jeśli takiej nie mamy, możemy dodać bułkę tartą.
  • Pod odwinięciu rolady z folii, możemy posypać wierzch żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach.
  • Jeśli chcemy podać roladę na zimno i pokroić ją w ładne plasterki, musimy ją wcześniej całkowicie wystudzić.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rolada z mięsa mielonego – inne warianty

Do rolady z mielonego mięsa pasują także inne farsze:

  • ze szpinaku i sera feta – szpinak należy wcześniej przesmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem,
  • z marchewką – kroimy ją w kostkę i smażymy na patelni razem z pieczarkami,
  • ser z szynką – to najprostsza wersja, która nie wymaga wcześniejszej obróbki cieplnej. Plasterki szynki i sera układamy na mięso, zwijamy w roladę.

Dodatkowo można obłożyć roladę z wierzchu plasterkami boczku.

Rolada z mięsa mielonego na ciepło – propozycje podania

Z kolei jeśli planujemy podać roladę na ciepło, bez wątpienia przyda się sos. Do wyboru mamy wiele pysznych możliwości:

Sos podajemy obok w sosjerce lub polewamy nim mięso.

Rolada mielona świetnie smakuje z klasycznymi dodatkami, takimi jak gotowane lub opiekane ziemniaki, kluski śląskie, ryż, kasza. Do zestawu pasują również kapusta modra lub zasmażane buraczki.

Rolada mięsna na zimno

W wersji na zimno, roladę można podać na przystawkę z:

Dobrze schłodzoną roladę możemy pokroić w cieńsze plasterki na kanapki. Samodzielnie przygotowany dodatek jest o wiele zdrowszy niż pakowane wędliny z supermarketu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne