Roladki schabowe zapiekane w sosie pomidorowym

Delikatne roladki schabowe w połączeniu z sosem pomidorowym mogą jeść nie tyko dorośli ale i dzieci.

Dodany przez: Aseret

Roladki schabowe zapiekane w sosie pomidorowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • schab bez kości - 40 - 50 dag
  • szynka wędzona lub gotowana - 100-120 g
  • ser żółty - 110 g
  • papryka konserwowa - 50 g
  • mąka - 2 łyżki
  • śmietana - 125 ml
  • sól
  • koncentrat pomidorowy - 200 g
  • liść laurowy
  • pieprz
  • bulion w kostce lub kostka rosołowa 1 szt
  • zielenina posiekana
  • cukier

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie płuczemy, osuszamy, kroimy na 4 lub 5 kawałków.
  2. Każdy kawałek rozbijamy na cienki plaster.
  3. Solimy je i odstawiamy na 5 - 10 minut.
  4. W tym czasie kroimy szynkę, żółty ser i paprykę w cienie słupki.
  5. Mieszamy ze sobą składniki farszu i rozkładamy na rozbite i osolone plastry schabu.
  6. Zwijamy mięso z farszem w zgrabne roladki i jeśli zachodzi taka potrzeba spinamy je wykałaczkami.
  7. Roladki układamy ściśle obok siebie w naczyniu do zapiekania.
  8. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C - bez termoobiegu, a z termoobiegiem na 180 stopni C.
  9. Koncentrat rozprowadzamy wodą (ok. 1/2 litra, dodajemy kostkę maggi lub kostkę rosołową, liścia laurowego ewentualnie inne przyprawy ziołowe jak oregano, i pieprz.
  10. Zalewamy mieszaniną nasze roladki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
  11. Na 5 minut przed końcem zapiekania rozrabiamy mąkę ze śmietaną, mieszaninę wlewamy do zapiekanego mięsa i sosu, delikatnie mieszamy, żeby nie uszkodzić roladek.
  12. Przed podaniem posypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  13. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem, ewentualnie kaszą.
mięso obiad roladki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze