Naleśniki z warzywnym farszem po pastersku

Ocena:

4.45 (188)

  • 35 min.
  • dla 4 osób

Pyszne wegetariańskie naleśniki z warzywnym farszem i serem feta.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 l mleka
  • po szczypcie suszonego tymianku i oregano
  • sól
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła do zapiekania
  • FARSZ:
  • 2 papryki
  • cukinia
  • marchew
  • por
  • pęczek dymki
  • zioła prowansalskie
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 30 dag fety
  • sól
  • pieprz

Naleśniki z warzywnym farszem po pastersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ciasto: mąkę
  • jajka
  • mleko
  • przyprawy i sól zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić.
  • ■ Farsz: Warzywa umyć
  • oczyścić. Paprykę pokroić w paseczki. Cukinię i obraną marchew pokroić w słupki. Por i dymkę posiekać
  • zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać
  • przygotowaną paprykę
  • marchew i cukinię. Oprószyć ziołami
  • solą oraz pieprzem. Smażyć razem 3–4 minuty
  • mieszając. Dodać śmietanę oraz pokrojony w małą kostkę
  • ser
  • wymieszać i dusić razem na wolnym ogniu przez 5–6 minut.
  • ■ Rozgrzaną patelnię posmarować olejem. Ciasto zamieszać i wlewać łyżką wazową
  • przechylając patelnię tak
  • aby ciasto rozlało się równomiernie po całym dnie. Usmażyć
  • naleśniki z obu stron na rumiano. Naleśniki zwinąć w rożki
  • napełnić farszem
  • ułożyć w brytfance
  • obłożyć wiórkami masła i zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180˚C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne