ROLADKI INDYCZE ZE SZPINAKIEM w sosie śmietanowym z cukinią.

WSPANIAŁE, AROMATYCZNE DANIE NA NIEDZIELNY OBIAD !!!

Dodany przez: neostradka

ROLADKI INDYCZE ZE SZPINAKIEM w sosie śmietanowym z cukinią.

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ok.1 kg filet z indyka
  • pół paczki mrożonego szpinaku ( w całości-w kształcie kulek)
  • duża kwaśna śmietana 18%
  • 3-4 grube plastry sera żółtego
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • mąka +mąka ziemniaczana ( do panierowania mięsa)
  • mała cukinia

Przygotowanie

  1. Indyka pokroić na plastry, ubić tłuczkiem-uważać , aby nie przedziurawić mięsa. Każdy kawałek posolić, posypać czerwoną słodką papryką (przyprawa), odrobiną curry, pieprzem.
  2. W małym garnku udusić szpinak z łyżką masła 2,3 ząbkami czosnku, odrobiną cukru i łyżką śmietany.
  3. Każdy plaster indyka "posmarować" szpinakiem , położyć kawałek sera żółtego i zwinąć w roladkę-można powbijać wykałaczki, aby mięsko się nie rozleciało. Obtoczyć w mące wymieszanej z mąką ziemniaczaną.Podsmażyć na oleju z dwóch stron-do zarumienienia . Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  4. Sos: w garnku zagotować odrobinę wody z połową kostki rosołowej, dodać śmietanę dobrze rozmieszać oraz łyżkę majonezu i odrobinę sera żółtego .Dodać pokrojoną w paseczki cukinię-doprawić solą, pieprzem.Zalać mięso w żaroodpornym naczyniu-piec w piekarniku ok.40-45min w temp.180-170*C.Smacznego!
  5. Podawać z ulubioną surówką i ziemniakami.
mięso obiad przekąska kolacja sos śmietana szpinak ser żółty filet z indyka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze