Rolada z miesa mielonego

Smaczne mięso na kanapki lub do obiadu.Pyszna na zimno i na ciepło.

Dodany przez: ania7001

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.83 z 6 głosów)

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego( dowolne mięso drobiowe łączone z mięsem wieprzowym)
  • 1 bułka ( namoczona w wodzie lub mleku)
  • jajo
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 250 g sera żółtego pokrojonego w plastry
  • 250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w kostkę
  • 150 g papryki marynowanej pokrojonej w paski
  • 200 g boczku pokrojonego w plasterki do wyłożenia blaszki

Przygotowanie

  1. Cebule zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki nie będą surowe, wystudzić.
  2. Mięso przełożyć do miski, dodać, bułkę, jajo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
  3. Następnie mięso rozwałkowujemy miedzy dwoma kawałkami foli tworząc prostokąt. folię z wierzchu zdejmujemy i układamy pieczarki i plasterki sera żółtego a na boku paprykę. Wykorzystując spodnią folię zwijamy mięso w roladę.
  4. Foremkę( ja użyłam tradycyjnej keksówki), wysmarować tłuszczem ułożyć plasterki boczku. Do foremki wkładamy masę mięsną , łączeniem do spodu. pieczemy ok. 60 minut w 200*C ( ja pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy wypływa ze środka pieczeni „surowy sok”).
mięso obiad przekąska kolacja mięso mielone pieczarki ser żołty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze