Rolada z bitą śmietaną i owocami

Ocena:

4.54 (158)

  • 3 godz. 0 min.
Smakowita rolada,polecam:)

Składniki:

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mały cukier waniliowy
  • Masa
  • ½ litra śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 zagęstniki fix
  • 20 winogron wypestkowanych
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki lub inna

Rolada z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka oddzielić od żółtek,dodać,szczyptę soli,ubić sztywną pianę,
  • dodać po jednym żółtku,dalej ubijać.
  • Następnie dodać,cukier,cukier waniliowy i znów ubijać,na końcu dodać mąkę,wymieszaną z suchym makiem i proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać ,wylać na blachę wsadową,
  • wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w 180ºC w zależności od piecyka.
  • Schłodzoną śmietanę, ubić z łyżką cukru pudru, na sztywno,na końcu dodać zagęstnik,wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami.
  • Roladę zwinąć w pergamin i zostawić do wystygnięcia,następnie
  • rozwinąć,wyłożyć śmietanę,na brzegu ułożyć zastygniętą galaretkę,rozpuszczoną w 1½ szklanki gotującej wody.(Galaretka ma być pokrojona w słupki) zwinąć znów w pergamin i do lodówki.
  • Schłodzoną roladę,posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne