Rolada szpinakowo-łososiowa

Jest bardzo elegancka i zachwyci gości na każdym przyjęciu.

Dodany przez: izabelka

Rolada szpinakowo-łososiowa

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • Farsz:
  • 20 dag sera twarogowego
  • 2-3 łyżeczki ziołowego serka kanapkowego
  • 20 dag wędzonego łososia
  • 1 jajko na twardo

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać żółtka i ubijać na pulchną masę. Nastepnie mieszając łyżką dodawać szpinak połączony z olejem, czosnkiem i odrobiną soli. Na końcu dodać mąkę. Piec w temp. 190 stopni, ok. 20 min. Po upieczeniu zwijamy ciasto w mokrej ciereczce i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Podczas pieczenia przygotować farsz. Wymieszać serki wraz z drobno posiekanym jajkiem, przyprawić. Łososia pokroić w drobna kostkę ( nie dodawać do reszty).
  3. Gdy ciasto jest już zimne nakładamy farsz, a nastepnie pokorojonego łososia. Zwijamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
  4. Można ją przechowywać parę dni w lodówce.
  5. Wyśmienicie smakuje z sosem jogurtowym lub czosnkowym.
przekąska łosoś szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze