Rolada schabowa

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 2 godzin Porcja: 410 kcal

dania mięsnepieczeńrolady wytrawne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
410.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 179 głosów)

Składniki:

  • 2 kg schabu
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • jajko
  • 3 pory
  • olej
  • sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyty i osuszony schab naciąć przy dłuższym brzegu tak, by powstał prostokąt. Schab natrzeć solą, pieprzem i posypać czosnkiem. Lekko rozbić.
  • Szpinak usmażyć na patelni, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, pod koniec wbić jajko. Pory oczyścić, odciąć zieloną część, białą posolić.
  • Na płacie mięsa ułożyć warstwę szpinaku (około 2 cm od brzegu), następnie cienkie plastry boczku natartego słodką papryką. Około 4 cm od dłuższego brzegu ułożyć pory.
  • Całość zwinąć w roladę, zawijając brzegi tak, jak gołąbki. Spiąć wykałaczkami i obwiązać.
  • Roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podlać odrobiną wody i wstawić po przykryciem do piekarnika.

Kalorie: 410.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy