Ryba w cieście / fot. iStock
4.3 (198)
Ryba w cieście to pyszna alternatywa dla tradycyjnej ryby smażonej w panierce z bułki tartej. Jest to świetna propozycja obiadowa, ale z powodzeniem możemy serwować ją także na przyjęciu w roli przystawki lub w czasie Bożego Narodzenia. Do przygotowania tej potrawy najlepiej wybrać filety rybne, np. z dorsza, soli czy morszczuka. Przed jej przygotowaniem, warto je wcześniej oczyścić z ości i skropić cytryną, by pozbyć się jej nieprzyjemnego gorzkiego posmaku. Poniżej podajemy łatwy i szybki przepis.
filety rybne 450 g
mąka pszenna 100 g
mąka ziemniaczana 30 g
proszek do pieczenia 5 g
sól 5 g
pieprz 5 g
woda 125 ml
jajka 1 szt.
olej słonecznikowy 30 ml
Przygotowanie ryby: jeśli używamy mrożonych filetów rybnych, przed przygotowaniem i panierowaniem w cieście należy je rozmrozić, a następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy jajko oraz wodę, całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto do ryby powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
iStock
Smażenie ryby: na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby zanurzamy w cieście (najwygodniej za pomocą szczypiec lub widelca) i smażymy na patelni, aż do zrumienienia. Gotowe kawałki ryby w cieście wyciągamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
iStock
Porady
- Pyszny będzie zarówno dorsz w cieście, jak i panga, a nawet mniej popularna sola lub tilapia. Wybierajmy jednak kawałki ryby bez skóry – panierujemy bowiem całą rybę, więc powinna być gotowa do konsumpcji.
- Rybę możemy smażyć na oleju słonecznikowym, jednakże znacznie zdrowszą alternatywą jest olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy też wykorzystać masło klarowane lub olej kokosowy.
- Rybę w cieście należy przygotować z filetów rybnych – zwykle polecany jest dorsz, ale z powodzeniem można zastąpić go każdą inną rybą.
- Świetną wariacją na temat naszego przepisu jest ryba w cieście naleśnikowym.Jej przygotowanie zaczynamy od usmażenia naleśników, następnie (po ich ostudzeniu), zawijamy w nie przyprawioną rybę i obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
- Jeśli chcemy, by nasza ryba w cieście była naprawdę chrupiąca, to z powodzeniem możemy przygotować ją w głębokim tłuszczu we frytkownicy.
- Ciekawą alternatywą jest też ryba w cieście piwnym.
Ryba w cieście jest świetnym zamiennikiem dla znacznie częściej spotykanej ryby smażonej w panierce. Z powodzeniem możemy podawać ją na obiad, np. wraz z purée ziemniaczanym, frytkami lub ziemniaczkami opiekanymi w piekarniku, a także – obowiązkowo – również z warzywami (np. ze świeżym ogórkiem) i opcjonalnie z sosem np. tatarskim czy czosnkowym. Warto podejść kreatywnie do dodatków, zwłaszcza jeśli przygotowujemy danie na wyjątkową okazję. Tradycyjne frytki można zastąpić warzywnymi, np. z buraka, z różnokolorowych marchewek, z pietruszki. Ziemniaki można zapiec w plastrach, dodatkowo doprawiając je słodką papryką lub czosnkiem, a nawet posypując je odrobiną cheddara. Rybę w cieście możemy też serwować w roli przystawki na przyjęciu czy spotkaniu w gronie znajomych. Świetnie odnajdzie się również na wigilijnym stole.
Ryba w cieście wymaga przygotowania odpowiedniego ciasta – chociaż to filety rybne są głównym bohaterem tego dania, to jednak ciasto jest ważnym dodatkiem i wpływa na ostateczny smak naszej potrawy.Podstawą w cieście do ryby jest mąka – najlepiej użyć pszennej i ziemniaczanej w proporcji 3:1. Mąkę pszenną możemy bez problemu zastąpić inną. Oprócz tego niezbędne jest jajko (możemy wykorzystać je w całości lub użyć tylko ubitego białka), a także proszek do pieczenia i przyprawy. W tak przygotowanym cieście obtaczamy filety rybne i smażymy na głębokim tłuszczu (np. oleju słonecznikowym lub rzepakowym czy na maśle klarowanym).
Na obiad najlepiej wybierać ryby ze zrównoważonych połowów, a także te gatunki ryb, które nie są zagrożone wyginięciem. Tego typu informacje można uzyskać na stronie WWF. W Polsce najczęściej jadane ryby to: łosoś, śledź, dorsz, makrela, tuńczyk. Przy czym te dwie ostatnie spożywane są najczęściej w postaci wędzonej (makrela) lub w puszcze (tuńczyk). Na obiad najchętniej wybieramy dorsza lub łososia. Jednakże zdecydowanie to właśnie dorsz lepiej nadaje się do panierowania lub przygotowania ryby w cieście.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.