Rolada z malinami

Ocena:

4.54 (191)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Rolada z malinami to pyszny, lekki i efektowny deser, który idealnie sprawdzi się jako zwieńczenie posiłku lub popisowy podwieczorek. Jego bazę stanowi puszyste ciasto, a wypełnienie tworzą świeże owoce i delikatny krem śmietanowy. Może się wydawać, że rolada biszkoptowa z malinami to nie lada wyzwanie cukiernicze, ale z naszymi poradami z pewnością Wam się uda.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier  150 g

  • ocet  5 ml

  • mąka pszenna  200 g

  • sól  3 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • olej  15 ml

  • śmietana kremówka  200 ml

  • cukier puder  30 g

  • maliny  200 g

  • żelatyna  4 g

Rolada z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wyjmujemy jajka z lodówki z wyprzedzeniem. Oddzielamy białka od żółtek. Maliny delikatnie myjemy i osuszamy. Blachę o wymiarach 31x33 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół).

  • Krok 2:

    Ciasto biszkoptowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w oddzielnej misce na sztywno. Stopniowo wsypujemy do nich cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku, a następnie ocet i olej. Łączymy masę jajeczną z mąką za pomocą łopatki.

  • Krok 3:

    Pieczenie: do przygotowanej foremki wlewamy ciasto. Wyrównujemy ją szpatułką. Wkładamy do piekarnika na kwadrans. Wyłączamy urządzenie i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy w nim biszkopt jeszcze na 10 minut. 

  • Krok 4:

    Studzenie: przekładamy gorące ciasto na ściereczkę i zwijamy z niego rulon. Przykrywamy go i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  

  • Krok 5:

    Krem: żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy powstanie puszysta masa, cienkim strumykiem wlewamy do niej przestudzoną żelatynę. Mieszamy ją i chłodzimy w lodówce przez kilkanaście minut.  

  • Krok 6:

    Rolada z malinami: otwieramy zwinięty wcześniej biszkopt. Rozsmarowujemy na nim bitą śmietanę. Na niej układamy owoce, lekko je dociskając. Ostrożnie zawijamy ciasto w roladę. Oprószamy je cukrem pudrem i dekorujemy malinami. Chłodzimy.   

Porady

  • Rolada z malinami najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia, dlatego najlepiej przygotować ją z wyprzedzeniem. 
  • Do rolady biszkoptowej najlepiej wybrać mąkę tortową typ 450. Dzięki niej wypiek będzie lekki i puszysty. Warto przesiać ją przez gęste sito przed dodaniem do masy.   
  • Poza sezonem na świeże owoce równie smacznym deserem będzie rolada biszkoptowa z mrożonymi malinami. Możemy zmiksować je na mus lub po prostu dobrze odsączyć z wody i rozłożyć na placku wysmarowanym śmietanowym kremem.   
  • Jeśli chcemy, żeby nasza rolada biszkoptowa z bitą śmietaną miała intensywny owocowy smak, możemy dodatkowo posmarować ją frużeliną, konfiturą lub dżemem z malin. Ciekawym pomysłem jest też rozsypanie na cieście liofilizowanych owoców.    
  • Co zrobić, żeby rolada nie pękała? Przede wszystkim nie można trzymać jej zbyt długo w piekarniku. Jeśli ciasto zbrązowieje z wierzchu, stanie się suche i trudniej będzie nadać mu odpowiedni kształt. Pamiętajmy też, żeby zrolować biszkopt, kiedy jest jeszcze gorący i elastyczny.  
  • Proponowana przez nas najprostsza rolada biszkoptowa z malinami to uniwersalny przepis, do którego można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Sprawdzą się na przykład borówki, jeżyny lub porzeczki. Wraz z nadejściem lata polecamy przyrządzić niezwykle świeżą i pachnącą roladę z truskawkami.  
  • Rolada z malinami będzie miała cudowny aromat, jeśli dodamy do kremu cukier lub ekstrakt waniliowy. Możemy też wzbogacić masę śmietanową świeżymi ziołami, takimi jak mięta lub bazylia.   
  • Świetną propozycją dla miłośników deseru malinowa chmurka jest rolada bezowa. Tradycyjne ciasto biszkoptowe zostaje zastąpione w tej wersji delikatną otoczką z upieczonych białek.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić krem do rolady z malinami? 

Ważnym składnikiem rolady malinowej jest krem. Kto raz spróbował domowej bitej śmietany, ten już zawsze będzie używał jej do przygotowania deserów. Jak ją zrobić, żeby miała idealną konsystencję? Warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim kremówka powinna być mocno schłodzona. Ubijamy ją początkowo na niskich obrotach, a po chwili je zwiększamy. Miksujemy ją do momentu uzyskania sztywnej masy. Niezbędne jest utrwalenie jej za pomocą żelatyny, ale jeśli chcemy przyrządzić wegetariański deser, możemy użyć roślinnego stabilizatora, jakim jest agar-agar. To najprostszy sposób na roladę biszkoptową z owocami, ale krem można też nieco zmodyfikować. Oto kilka propozycji:   

  • rolada z malinami i mascarpone – włoski serek można połączyć z bitą śmietaną. Dzięki niemu krem będzie trwalszy i nie będzie wymagał już stabilizacji żelatyną. Innym pomysłem jest zrobienie kremu maślanego z mascarpone. Jest on nieco cięższy niż bita śmietana, ale z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych tortów.   
  • czekoladowa rolada z malinami – wnętrze tego deseru wypełnia gęsty krem czekoladowy ganache ubity na puszystą masę. To niesamowicie satysfakcjonujący deser, a można go jeszcze podrasować i dodać kakao do masy na biszkopt. Powstanie w ten sposób podwójnie czekoladowa rolada z owocami.
  • rolada z musem malinowym – owoce możemy po prostu zmiksować z bitą śmietaną, dzięki czemu otrzymamy piękny, apetyczny, różowy krem. Gładki przecier może posłużyć do nasmarowania biszkoptu. Mus malinowy przyda się także do dekoracji.  

Czym udekorować roladę z malinami? 

Jeżeli chcemy, żeby rolada biszkoptowa z malinami odświętnie prezentowała się na stole, możemy zachować nieco bitej śmietany i użyć jej do zrobienia eleganckich rozetek na wierzchu wypieku. Sposobów na dekorację ciasta jest jednak o wiele więcej. Można wykorzystać na przykład takie asy w cukierniczym rękawie, jak: 

  • szybki lukier z cukru pudru – najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, który z powodzeniem odświeży deser i podbije jego smak. 
  • polewa z białej lub gorzkiej czekolady – z jasnym biszkoptem lepiej komponuje się polewa o kremowej barwie, ale jeśli chcemy, żeby deser miał lekko kwaśne wykończenie, wykorzystajmy czekoladę 70%. Sprawdzi się też prosta polewa kakaowa
  • posypka orzechowa – jeśli przykryliśmy roladę kremem lub lukrem, możemy dodatkowo ozdobić ją posiekanymi pistacjami, orzechami laskowymi lub płatkami migdałowymi. Piękną dekorację stanowią też śnieżnobiałe wiórki kokosowe. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne