Rolada jak zebra

Rolada w paski z malinami i kremem czekoladowym

Dodany przez: dusia02022

Rolady

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.64 z 11 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto
  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa malimowa
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • masa czekoladowa
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 czubata łyżka żelatyny

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubić, dodać cukier,ubijać jeszcze chwilę. Mieszając widelcem, dodawać po jednym żółtku i przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać przesiane kakao, dokładnie wymieszać. Na dużą blachę (tą oryginalną z piekarnika) Kłaść na przemian, zaczynając od przekątnej, po pasku jasnego i cienmego ciasta. Wierzch ciasta delikatnie wyrównać. Piec 20 minut w 180 stopni. Upieczone ciasto od razu przełożyć na ściereczkę papierem do góry, papier delikatnie zdjąć, ciasto zwinąć razem ze ściereczką, zostawić do ostygnięcia.
  2. Maliny rozmrozić, zmiksować, galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Chłodną galaretkę połączyć z malinami.
  3. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli w miseczce ustawionej na garnku z gorącą wodą. Do rozpuszczonej czekolady wlać śmietankę, wymieszać i ubić na sztywno, dodać żelatynę. Roladę rozwinąć, posmarować masą malinową, wyłożyć masę czekoladową, zwinąć. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao, zawinąć w papier i odłożyć do lodówki, aby stężała.
czekolada deser dla dzieci śmietana maliny rolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze