Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.55 (148)
To wyjątkowo odświętne danie mięsne. Rolada cielęca z pistacjami sprawdzi się jednak nie tylko na Boże Narodzenie - to danie pasuje na wiele okazji i uroczystych obiadów.
cielęcina 700 g
śmietana 30% 50 ml
pistacje 300 g
jajka 2 szt.
masło 30 g
oliwa z oliwek 50 ml
cebula 3 szt.
sól 6 g
mąka ziemniaczana 20 g
czosnek mielony 10 g
pieprz biały 4 g
tymianek 1 łyżeczka
koniak 50 ml
białe wino 100 ml
Cielęcina: oczyszczamy ją. Odcinamy odstające kawałki mięsa i przepuszczamy je przez maszynkę o drobnych oczkach. Schładzamy. Mięso rozcinamy wzdłuż włókien, nie docinając do końca, tak aby powstał duży plaster. Delikatnie rozbijamy go tłuczkiem, najmocniej na brzegach rolady. Nacieramy solą, białym pieprzem i mielonym czosnkiem.
Farsz: pistacje obieramy z łupinek. Mieszamy z jajkami, śmietaną, pokrojoną w kostkę, przesmażoną na maśle cebulą i mięsem mielonym. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Farsz nakładamy na rozbite mięso i ciasno zwijamy roladę.
Pieczenie rolady: nacieramy ją oliwą i owijamy folią aluminiową. Pieczemy 40–50 min w temp. 160°C.
Sos: masło rozgrzewamy w rondlu. Wkładamy obrane cebule pokrojone w talarki. Podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy winem i 400 ml wody. Płyn odparowujemy do połowy. Przecedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy koniak. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i listkami tymianku. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Podanie: upieczone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 i 1/2 cm i serwujemy z sosem cebulowym.
Porady
Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?