Rolada biszkoptowa z galaretką

Nie tylko świetnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje.

Dodany przez: Beata Tkaczy

Rolada biszkoptowa z galaretką

Rolady

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 7 białek
  • 5 żółtek
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Krem:
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • aromat rumowy lub arakowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • wiśniowa galaretka rozpuszczona według przepisu na opakowaniu
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Lekko wymieszać i wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni 30-40 minut. Upieczony gorący biszkopt zsunąć z blachy na stolnicę i delikatnie zwinąć w rulon.
  3. Krem:
  4. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utrzeć masło a następnie stopniowo dodawać jaja z cukrem i nadal ucierać. Na końcu dodać aromat. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  5. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, rozprowadzić na połowie masę śmietankową a na drugiej masę kakaową. Ułożyć pokrojona galaretkę i ponownie zawinąć w rulon. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.
czekolada deser dla dzieci biszkopt krem galaretka rolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze