Rogaliki z tuńczykiem

Ocena:

4.54 (193)

  • 30 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 20 minut Sztuka: 210 kcal

Składniki:

  • 25 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany (22%)
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżka posiekanego koperku
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • sól
  • pieprz

Rogaliki z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto lekko rozmrozić
  • rozwinąć
  • lekko rozwałkować
  • pokroić na 8 wąskich
  • długich trójkątów.
  • Śmietanę wymieszać z musztardą
  • miodem i posiekanym koperkiem
  • przyprawić solą i pieprzem. Tuńczyka osączyć.
  • Na trójkątach ciasta rozłożyć po porcji tuńczyka
  • posmarować kremem koperkowym. Zwinąć w rogaliki
  • zaczynając od szerszej strony
  • końce dokładnie zlepić.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • ułożyć rożki. Żółtko roztrzepać z mlekiem
  • posmarować wierzch rożków. Piec 20 minut w temperaturze 220°C.
  • Warto wiedzieć
  • Papier do wypieków znakomicie zastępuje natłuszczanie formy. Dzięki specjalnej silikonowej warstwie nie przywiera ani do blachy
  • ani do pieczonych smakołyków.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne