Rogaliki z dżemem

Pyszne kruche rogaliki, łatwe i szybkie do przygotowania. Polecam!

Dodany przez: mroofkatka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2,5szkl mąki
  • serek homogenizowany waniliowy (małe opakowanie, 120-130 g)
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • dowolny dżem, marmolada, nutella do nadziania

Przygotowanie

  1. Z mąki, serka, margaryny, proszku i cukru waniliowego zagniatam ciasto (uwaga: będzie bardzo miękkie i takie ma być). Rozwałkowuję i wycinam trójkąty (tnę na kwadraty, a potem na pół z ukosa). Szerszy brzeg trójkąta smarują nadzieniem i zwijam (od szerszej strony do węższej - widać na zdjęciu). Układam na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 st. aż rogaliki będą rumiane. Prawda, że szybko? A jak smacznie :)
  2. * ilość porcji zależna jest od wielkości rogalików. Robiłam takie na jeden kęs.
deser kruche Dżem ciastka rogaliki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze