Rogaliki z brzoskwinią

Ocena:

4.51 (181)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • CIASTO
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 opakowania drożdży
  • NADZIENIE
  • 3-4 brzoskwinie z puszki pokrojone w kosteczke
  • kisiel brzoskwiniowy lub cytrynowy

Rogaliki z brzoskwinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, margarynę roztapiamy i studzimy.
  • Mąkę, jajko, cukier waniliowy mieszamy z rozpuszczoną margaryną . Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, kulę. Kładziemy pod ścierką i zostawiamy na około 20 minut.
  • W tym czasie na małym ogniu dusimy brzoskwinie z 3/4 soku z brzoskwiń, mieszając,dodajemy kisiel. Studzimy.
  • Ciasto dzielimy na 3 części , każdą rozwałkujemy na 12 trójkątów ( bądź mniej, w zależności jak duże chcemy rogaliki). Na trójkąt nakładamy masę brzoskwiniową, zwijamy od szerszej do węższej strony. Pieczemy ok 30 min (do zarumienienia )
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne