Rogaliki nadziewane

Prosty i szybki przepis na domowe rogaliki. Pycha!

Dodany przez: bim35

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • marmolada, masa makowa lub kostki czekolady Goplana
  • cukier puder do posypania rogalików

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Podzielić na 4 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 8 części (w kształacie trójkąta), formować rożki wkładając do każdego np. po łyżeczce marmolady, masy makowej lub kostkę czekolady. Piec na natłuszczonej i posypanej mąką blasze w temp. 200 st. C przez 15 minut.
deser marmolada rogaliki mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze