Rogaliki drożdżowe z Powidłami

Nic tak nie smakuje do kawy, jak odrobina słodkości... i ten apetyczny wygląd!

Dodany przez: Sesi

Rogaliki drożdżowe z Powidłami

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 3 głosów)

Składniki

  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny ''Palma''
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany - 250 ml
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • lukier

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić z cukrem, wlej do mąki, następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Wyrobione ciasto przykryj ściereczką, na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto podziel na 5 części, każdą delikatnie rozwałkuj w duże koło, podziel je na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie połóż porcję powideł ( objętość łyżeczki), kolejno zwijaj od najdłuższego boku do środka i uformuj rogalik. Nasmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem i układaj na blaszce posmarowanej margaryną i posypaną mąką, piecz od 15-20 minut, w temp. 180-200stopni C. Po upieczeniu polej delikatnie lukrem.
deser marmolada rogaliki drożdżowe dżemem powidłami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze