Risotto z kurczakiem

Ocena:

4.47 (158)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Risotto z kurczakiem na ryżu arborio i bulionie warzywnym to danie proste i wyrafinowane jednocześnie. Doskonale sprawdza się na obiad, kolację i lunch do pracy. Co więcej, dodatek białego wina nadaje potrawie subtelnych, wytrawnych nut. Przy czym nie trzeba się martwić o zawartość alkoholu – wyparowuje podczas obróbki termicznej. Kremowy ryż z kurczakiem i papryką jest pyszny i sycący, a przy tym cieszy oko ładnymi kolorami dodatków.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • papryka  600 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • ryż do risotto  200 g

  • białe wytrawne wino  150 ml

  • bulion warzywny  375 ml

  • filet z kurczaka  500 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • słodka papryka  5 g

  • kurkuma  2 g

  • oregano  5 g

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa do klasycznego risotto: cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm.

  • Krok 2:

    Klasyczne risotto: na patelni z rozgrzaną oliwą (15 ml) smażymy cebulę i czosnek przez ok. 5 min. Dodajemy suchy ryż, mieszamy i smażymy przez kolejne 3 min. Dolewamy białe wino, mieszamy, a następnie bulion – w porcjach po ok. 50 ml. Cały czas mieszamy ryż, aby nie przywarł do patelni. Gdy wchłonie wywar, dodajemy kolejną porcję (do 250 ml). Po ok. 20–25 min sprawdzamy, czy ryż jest miękki. Zdejmujemy z kuchenki.

  • Krok 3:

    Przygotowanie filetu z kurczaka: myjemy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Mieszamy z przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i oregano.

  • Krok 4:

    Warzywa do risotto z kurczakiem: na osobnej dużej patelni rozgrzewamy 30 ml oliwy. Wrzucamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją przez ok. 5 min.

  • Krok 5:

    Smażenie kurczaka: przygotowany filet dodajemy do papryki na patelnię i smażymy przez 10 min. Wlewamy pozostały bulion (125 ml).

  • Krok 6:

    Risotto z kurczakiem: do składników na patelni dodajemy przygotowane wcześniej klasyczne risotto. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 min.

  • Krok 7:

    Podawanie: gorące risotto nakładamy na talerze. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub ozdobić świeżymi ziołami – tymiankiem, bazylią lub kolendrą.

Porady

  • Risotto można także zrobić od razu na jednej patelni. W tym przypadku podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę i kurczaka, następnie dodajemy ryż, wino i bulion warzywny (porcjami po 50 ml).
  • Możemy także użyć bulionu mięsnego, np. drobiowego z kurczaka, indyka lub perliczki.
  • Warto wybrać 3 różne papryki – żółtą, zieloną i czerwoną, aby risotto było bardziej kolorowe.
  • Czosnek możemy pokroić w drobną kostkę, zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę.
  • Do risotto najlepiej sprawdza się ryż arborio, ale możemy sięgnąć także po inne odmiany – carnaroli, baldo lub maratelli.
  • Jeśli skończy nam się bulion, a ryż nie będzie jeszcze miękki, możemy dodać trochę wody.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na risotto z kurczakiem – modyfikacje

Poza (lub obok) papryki, do risotto z kurczakiem pasują także inne warzywa:

Jeśli chcemy, aby risotto było bardziej pikantne, możemy dodać papryczkę chili lub gotową mieszankę curry.

Risotto z kurczakiem ze śmietaną

Przepis można wzbogacić o dodatek słodkiej śmietany (30 lub 36%). Co prawda potrawa będzie wtedy trochę bardziej kaloryczna, ale dla kremowego, wręcz aksamitnego smaku, warto zrobić wyjątek.

Śmietanę dodajemy pod sam koniec smażenia, razem z ostatnią porcją bulionu. Całość mieszamy i sprawdzamy, czy nie potrzeba dodatkowych przypraw. Do śmietanowego risotto z kurczakiem świetnie pasują grzyby leśne, np. kurki. Wierzch można posypać parmezanem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Risotto z kurczakiem bez bulionu

Możemy przygotować równie pyszne risotto także wtedy, gdy nie mamy gotowego bulionu. Co więcej, sposobem na to nie jest sięgnięcie po gotowy produkt w słoiku lub kostce. Pełnię smaku uzyskamy dodając do podsmażonych warzyw 50 g masła. W kolejnym kroku do ryżu dodajemy gorącą wodę – porcjami po 50 ml, tak jak w przypadku bulionu.

Jeśli jednak zdecydujemy się na gotowy bulion ze sklepu, zwróćmy uwagę na skład wypisany na etykiecie. W sprzedaży są dostępne produkty bez tłuszczów utwardzonych i glutaminianu sodu, które są szkodliwe dla zdrowia.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne