risotto z kurczakiem i pieczarkami

Danie jest pyszne i smakuje każdemu:) Robię je na kameralną kolację oraz na spotkania z przyjaciółmi

Dodany przez: ewaaa_p

risotto z kurczakiem i pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 10 średnich pieczarek
  • 1 mała biała cebulka
  • 1 opakowanie ryżu w folii
  • 3 duże łyżki kukurydzy z puszki
  • pół piersi z kurczaka
  • 10 dag żóltego sera
  • śmietana 18%
  • oliwa
  • masło( zamiennie margaryna)
  • sól
  • vegeta
  • pieprz czarny
  • pieprz cayennski
  • zioła prowansalskie
  • carry
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

  1. Pieczarki i białą cebulkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy łyżkę masła (może być margaryna) sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku -dusimy ok 15-20min. 5 min przed końcem duszenia dodajemy kukurydzę z puszki -około 3 duże łyżki. W tym samym czasie, w osobnym naczyniu gotujemy ryż w bulionie, aż ziarna staną się miękkie i przezroczyste. Tą formę przygotowywania ryżu czasem upraszczam, najpierw gotując sam ryż w folii, w osolonej wodzie, a na koniec 5 min gotuje go dodatkowo w bulionie. Na sam koniec smażymy na oliwie pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, opruszoną: solą, vegetą, pieprzem cayennskim, przyprawą do kurczaka  i carry. Wszystko razem mieszamy, dusimy następne 3 min, na koniec dodajemy łyżkę śmietany 18% i starty ser żółty. Kiedy ser się roztopi i "zwiąże" składniki, danie jest gotowe do podania -życzę smacznego:)
kurczak obiad pieczarki ser żółty risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze