RISOTTO Z KURCZAKIEM

DOMOWE RISOTTO Z KURCZAKIEM JEST BARDZO POŻYWNYM DANIEM.

Dodany przez: anonymous

RISOTTO Z KURCZAKIEM

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 SZKLANKI RYŻU DO RISOTTO
  • 1 CEBULKA
  • 1/2 SZKLANKI WYTRAWNEGO BIAŁEGO WINA
  • 3 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
  • 1 DUŻY FILET Z KURCZAKA
  • MAŁA PUSZKA GROSZKU
  • MAŁA PUSZKA KUKURYDZY
  • 2 MARCHEWKI
  • SZKLANKA BULIONU- MOŻE BYC Z KOSTKI
  • VEGETA
  • BIAŁY PIEPRZ
  • 4 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY
  • STARTY PARMEZAN, 4 ŁYŻKI.
  • JA UŻYWAM MAŁO ŚMIETANY I PARMEZANU, ALE JEŻELI KTOŚ CHCE UŻYSKAĆ RISOTTO BARDZIEJ KLEISTE I KREMOWE POWINIEN ZWIĘKSZYĆ TE SKŁADNIKI RAZY DWA.

Przygotowanie

  1. 1. MARCHEW POKROIĆ W KOSTKĘ , CEBULKĘ POSIEKAĆ .
  2. 2. FILETA Z KURCZAKA POKROIĆ W PASECZKI LUB KOSTECZKĘ JAK TO WOLI.
  3. 3. W GŁĘBOKIEJ PATELNI ZESZKIĆ CEBULKĘ PO CZYM DODAĆ RYŻ I MIESZAJĄC PRAŻYĆ GO OKOŁO MINUTY, ZALAĆ WINEM I MIESZAĆ AŻ WINO CAŁKOWICIE SIĘ ZREDUKUJE.
  4. 4. ZALAĆ WSZYSTKO BULIONEM I GOTOWAĆ OKOŁO 20 MINUT, CZĘSTO MIESZAJĄC..
  5. W TYM CZASIE NA OSOBNEJ PATELNI USMAŻYĆ POKROJONEGO FILETA Z KURCZAKA.
  6. 5.PO OKOŁO 10 MINUTACH DODAĆ GROSZEK, KUKURYDZĘ, KURCZAKA, WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAĆ I DOPRAWIĆ DO SMAKU VEGETĄ, BIAŁYM PIEPRZEM
  7. 6. 5 MINUT PRZED KOŃCEM GOTOWANIA DODAĆ ŚMIETANĘ I STARY PARMEZAN.
  8. 7. NA KONIEC MOŻNA POSYPAĆ NATKĄ PIETRUSZKI ..
  9. SMACZNEGO :)
obiad groszek ryż marchew risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze