Risotto ze szparagami i kurczakiem

Ocena:

4.56 (177)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Risotto ze szparagami i kurczakiem to pyszny pomysł na wiosenny obiad. Kremowy ryż z chrupiącym groszkiem cukrowym, szparagami i bobem oraz aromatycznym kurczakiem to połączenie, które skradnie każde serce. Jak zrobić risotto jak z włoskiej trattorii? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku! 

Składniki:

  • kurczak  450 g

  • ryż do risotto  300 g

  • szparagi  200 g

  • masło  50 g

  • olej  3 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • groszek cukrowy  250 g

  • cebula  1 szt.

  • białe wytrawne wino  80 ml

  • bób  100 g

  • bulion warzywny  1 l

  • parmezan  50 g

  • rukola  50 g

Risotto ze szparagami i kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zielony bulion: Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy strączki groszku i niejadalne, odłamane końcówki szparagów. Blanszujemy przez 2 minuty, następnie dodajemy łodygi natki pietruszki i zdejmujemy z ognia. Używając mocnego blendera, miksujemy wszystko, po czym przecieramy przez sito. Zielony bulion odstawiamy.

    Bulion i koperek
  • Krok 2:

    Risotto: Na ciężkiej, szerokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju i połowę masła. Wrzucamy cebulę i delikatnie szklimy przez 5 min, na małym ogniu, aż będzie miękka. Podkręcamy nieco ogień, wsypujemy ryż i mieszając przez kilka minut prażymy, aż zrobi się biały. Wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż. Stopniowo dolewamy bulion i gotujemy stale mieszając, dodając kolejną porcję bulionu. Gdy ryż zacznie mięknąć i stawać się kredowy (ok. 20 min), dodajemy groszek i szparagi. Kontynuujemy dodawanie bulionu, aż wszystko zostanie wykorzystane, a ryż będzie ugotowany, następnie dodajemy bób i mieszamy.

    Risotto - patelnia
  • Krok 3:

    Kurczak: Podczas gotowania ryżu pozostały olej rozgrzewamy na patelni. Mięso oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, smażymy po 3–4 min z każdej strony, aż się zrumieni. Wyłączamy ogień, ale pozostawiamy kurczaka na patelni, aby doszedł i nie wystygł.

    smazony-kurczak
  • Krok 4:

    Doprawianie: Gdy risotto będzie gotowe, zdejmujemy je z ognia, dokładamy parmezan, resztę masła i grubo posiekane listki natki pietruszki, mieszamy. Przykrywamy patelnię i pozostawiamy na kilka minut. Kurczaka kroimy w grube plastry, podajemy z risotto, ewentualnie przyprawiamy i dorzucamy rukolę.

    risotto-ze-szpinakiem

Porady

  • Przygotowując risotto, warto wybrać garnek lub patelnię z grubym dnem. Ryż podczas gotowania będzie pęczniał i znacznie zwiększy swoją objętość, dlatego dobrze, aby miał na to dużo miejsca.
  • Pamiętajmy o zachowaniu odpowiednich proporcji. Na 1 szklankę ryżu dodajemy 3/4 szklanki bulionu. Wywar wlewamy stopniowo, małymi porcjami, co jakiś czas mieszając risotto. 
  • Aby risotto ze szparagami i kurczakiem było jeszcze bardziej aromatyczne, warto dodać do niego świeże zioła. Najlepiej sprawdzi się tutaj bazylia, natka pietruszki i tymianek. 
  • Risotto ze szparagami warto wzbogacić też serem. Można do tego użyć ulubionego gatunku, od parmezanu, poprzez mozzarellę po ser pleśniowy.
  • Jeśli nie jecie mięsa, ten przepis można przygotować z krewetkami lub ulubioną rybą. Świetnie smakuje też warzywne risotto ze szparagami i pieczarkami bądź cukinią.

Zobacz też przepis na prawdziwe włoskie gnocchi!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Risotto ze szparagami i kurczakiem wybieramy ryż 

Podstawowym błędem, podczas przygotowywania risotto jest wybór nieodpowiedniego ryżu. Jaki ryż do risotto będzie najlepszy? Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie specjalny włoski ryż arborio. Jeśli jednak nie znajdziecie tego gatunku w swoim sklepie, dobrze sprawdzi się też ryż carnaroli, który ma dłuższe ziarenka i nieco twardszą konsystencję. 

Jakie wino do risotto?

Kolejny niezwykle ważny składnik, którego nie należy pomijać, to wino. Jakie wino do risotto pasuje najlepiej? Zwykle do risotto wykorzystuje się białe wino, najlepiej wytrawne lub półwytrawne. Właśnie takie wino będzie najlepsze do risotto ze szparagami i kurczakiem. Warto jednak wypróbować również wersję na czerwonym winie, szczególnie w przypadku risotto z grzybami czy czerwonym mięsem. Ważne, aby było to wino dobrej jakości, gdyż znacząco wpłynie ono na smak i aromat całego dania. Nie musimy kupować butelki z najwyższej półki, ale ważne, by nie było to też najtańsze wino, gdyż może to nam zepsuć smak całego dania. Jeśli unikacie alkoholu, nie musicie się obawiać. Podczas gotowania z wina wyparują wszystkie procenty, za to zostanie intensywny smak i zapach. 

Risotto - z czym smakuje najlepiej?

Risotto ze szparagami i kurczakiem to tylko jedna z dziesiątek pysznych opcji. To włoskie danie pokochał już cały świat, a co za tym idzie, doczekało się ono już wielu wersji smakowych z przeróżnymi dodatkami. Jednymi z najpopularniejszych przepisów są risotto z grzybami, risotto kurczakiem, szpinakiem czy risotto z cukinią. Częstą pozycją w restauracyjnych menu jest również risotto z owocami morza, a szczególnie risotto z krewetkami.

Tę potrawę najlepiej przygotowywać zgodnie z sezonowością, wykorzystując aktualnie dostępne produkty. Latem najczęściej robimy risotto ze szparagami, następnie pod koniec lata do jesieni na stołach króluje risotto z kurkami, a gdy zbliża się zima, robimy risotto z burakami.

Jeszcze innym pomysłem może być risotto wegańskie, na bazie ulubionych warzyw z dodatkiem tofu czy seitana. Aby przygotować takie risotto z warzywami, wystarczy zamienić masło na tłuszcz roślinny, a zamiast sera dodać garść płatków drożdżowych

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne