Ocena:

4.49 (156)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Makaron rigatoni to grubsza i szersza wersja włoskiego makaronu penne. Najczęściej rigatoni podawane jest z sosem pomidorowym z dodatkiem mięsa mielonego. W przygotowaniu przypomina popularny w Polsce sos boloński.  Do sosu na rigatoni makaron można dodać odrobinę czerwonego wina oraz takie warzywa jak seler naciowy, zielony groszek oraz brokuły. Świetnie smakuje rigatoni z kurczakiem. Podpowiadamy, jak zrobić rigatoni z mięsem mielonym.

Składniki:

  • mięso mielone  1.5 kg

  • rigatoni  400 g

  • marchewka  2 szt.

  • ser żółty  250 g

  • oregano  1 łyżka stołowa

  • bazylia  1 łyżka stołowa

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • słodka papryka  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • przecier pomidorowy  1 słoik

  • ketchup  3 łyżki stołowe

  • woda  2 łyżki stołowe

Rigatoni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rigatoni – przepis:
    Na początku mięso mielone trzeba podsmażyć z cebulką i czosnkiem na patelni. W połowie czasu smażenia dodajemy przecier pomidorowy oraz 2-3 łyżki ketchupu (w zależności jak bardzo intensywny smak sosu chcemy uzyskać). Mięso mielone trzeba doprawić bazylią, oregano i słodką papryką w proszku. Na końcu dodajemy marchewkę. Smażymy podlewając całość dwiema łyżkami wody.

    iStock-mieso-mielone-min (1)
  • Krok 2:

    Makaron rigatoni gotujemy al dente. Mieszamy go z wcześniej przygotowanym mięsem. Wszystkie składniki na zapiekane rigatoni przekładamy do naczynia żaroodpornego lub aluminiowej foremki. Posypujemy twardym żółtym serem np.: parmezanem. Tak przygotowane rigatoni zapiekamy w piekarniku (180°C, aż do zarumienienia się sera na wierzchu). Gotowe rigatoni świetnie smakuje posypane posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

    tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)

Porady

Makaron rigatoni można wzbogacić o dodatek zielonego groszku z puszki lub o marchewkę z groszkiem ze słoika. Rigatoni świetnie smakuje z drobnymi pulpecikami zrobionymi z surowej ostrej kiełbasy. Wtedy warto dodać takie przyprawy jak tymianek, rozmaryn, oregano, szczyptę goździków oraz szczyptę cynamonu. Te zaskakujące korzenne przyprawy podkreślają smak pomidorów. 

Jeżeli nie mamy parmezanu, to warto sięgnąć po inne długo dojrzewające sery. Takie twarde sery sprawią, że danie będzie bardziej pikantne i orzechowe w smaku. Jeżeli wolimy łagodniejsze smaki, to sięgnijmy po sery dojrzałe po około trzech miesiącach. Ich smak będzie bardziej śmietankowy. 

Rigatoni można zapiekać w szklanym naczyniu żaroodpornym, w ceramicznej formie do zapiekania albo popularnej tortownicy. Ważne, aby równomiernie rozłożyć składniki, a wcześniej dokładnie wymieszać. Dzięki temu ser będzie równomiernie zapieczony.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rigatoni - rodzaje 

Rigatoni z kurczakiem w sosie śmietankowym to danie, które zasmakuje osobom lubiącym delikatne smaki. Makaron rigatoni po parmeńsku najczęściej podawany jest z szynką, sosem pomidorowym i świeżo zmielonym pieprzem. Kolejnym rodzajem makaronu jest rigatoni amatriciana przygotowywane z boczkiem i ostrą papryczką. Natomiast rigatoni fiorentina wykonane jest z dodatkiem kurczaka, mozzarelli, szpinaku i grzybów

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne