Rekin po chłopsku

Prosty przepis na pieczonego rekina. W przepisie można użyć każdy gatunek białej ryby.

Dodany przez: Vanek1

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 filet z rekina-około 500g,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 Opakowanie mrożonki marchewki z groszkiem (400g)
  • 1 łyżeczka soli,
  • Pół łyżeczki pieprzu,
  • Pół łyżeczki chili
  • Łyżka stołowa estragonu,
  • Sok z polowy cytryny,
  • sól,pieprz do posypania z wierzchu potrawy,
  • Oliwa

Przygotowanie

  1. 1) Z filetu usuwamy fragment kręgosłupa. Po opłukaniu pod kranem, suszymy papierowym ręcznikiem.
  2. 2) Przygotujemy marynatę z estargonu, chili, pieprzu, soli, soku z cytryny i oliwy (2 łyżki).
  3. 3) Marynujemy rybę ok 60 minut. Wstawiamy ją do lodówki.
  4. 4) Na dno ceramicznego garnka do pieczenia, wlewamy 1 łyżkę stołową oliwy. Układamy plastry obranego i umytego ziemniaka. Na to wsypujemy połowę opakowania marchewki z groszkiem. Następnie kładziemy rybę i na nią pozostałą część opakowania marchewki z groszkiem. Na wierzch kładziemy plastry ziemniaka. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy czarnym pieprzem i solą.
  5. 5) Pieczemy okolo 50 minut w temp. 180-200 stopni.
ryby warzywa obiad groszek zapiekanka ziemniaki marchewka Rekin estragon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze