Ratatouille

Ocena:

4.47 (199)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ratatouille to znane danie pochodzące z kuchni francuskiej. Szczególnie popularne jest w Prowansji. Poza świeżymi warzywami takimi jak pomidory, bakłażan i cukinia ważne są przyprawy. Często doprawiany jest tymiankiem, rozmarynem, a nawet lawendą. Sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny, a także na romantyczną kolację. Sprawdźcie, jak wykonać to aromatyczne, warzywne danie.

Składniki:

  • bakłażan  2 szt.

  • cukinia  2 szt.

  • papryka  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • pomidor  4 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • ocet winny  10 ml

  • oliwa z oliwek  40 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • bazylia  50 g

Ratatouille - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: na początku warzywa należy umyć. Bakłażany pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut, by puściły sok. Następnie cukinię i papryki należy pokroić w większą kostkę. Świeże pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.

    bakłażan
  • Krok 2:

    Smażenie warzyw: na patelni z grubym dnem należy rozgrzać 2 łyżki oliwy. Potem trzeba podsmażyć bakłażany i odłożyć na bok. Dodać jeszcze 1 łyżkę oliwy i w ten sam sposób podsmażyć z cukinią i papryką.

    Cukinia-plastry
  • Krok 3:

    Cebula i czosnek: cebulę trzeba pokroić w piórka, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Czosnek można też drobno posiekać. Na patelni rozgrzać ostatnią łyżkę oliwy, by zeszklić cebulę z czosnkiem.

    Czosnek siekanie
  • Krok 4:

    Duszenie warzyw: należy dodać wcześniej przygotowane bakłażany, paprykę i cukinię. Dusić około 45 minut. Następnie dodać pomidory i ocet. Całość dusić 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Ratatouille podawać posypany rozerwanymi listkami bazylii.

    Bazylia

Porady

  • Ratatouille może być też bazą innych śródziemnomorskich potraw. Jeśli do gulaszu warzywnego dodamy seler naciowy, oliwki i kapary, powstanie sycylijska caponata.
  • W wersji mięsnej można przygotować ratatouille z kurczakiem. Filet trzeba wcześniej oddzielnie podsmażyć, żeby usunąć z niego nadmiar wody.
  • Ratatouille sprawdzi się też jako danie zapiekane, wystarczy wstępnie podsmażoną potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego i obsypać wierzch dobrej jakości serem żółtym. Zapiekamy przez 15–20 minut w temperaturze 180–200 stopni Celsjusza.
  • Ratatouille wege można dodatkowo położyć na ziemniakach pokrojonych w plastry i zapiec w piekarniku. Odpowiednie będą zarówno surowe, jak i wcześniej ugotowane w mundurkach i obrane ze skórki.
  • Zaletą tego dania jest to, że można je jeść przez kilka dni, a nawet zapasteryzować w słoikach i cieszyć się nim przez cały rok. Potrawę można również zamrozić.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ratatouille – wersja francuska

Ratatouille to nazwa, z którą niemal każdy z nas kiedyś się zetknął. Nie wszyscy jednak mają świadomość tego, czym jest to słynne danie. Otóż jest to jarska potrawa wywodząca się z Francji, a dokładniej z przepięknej i znanej z fantastycznych smaków Prowansji. Niektórzy nazywają ją potrawką, a inni nawet gulaszem warzywnym, gdyż swoją konsystencją i wyglądem przypomina typowo mięsne dania tego typu. Klasyczny przepis na ratatouille opiera się jedynie na warzywach, dlatego bez obaw potrawą tą mogą delektować się wegetarianie i weganie.


Duszone warzywa po prowansalsku szybko zyskały popularność nie tylko w samej Francji, ale też w innych krajach. Obecnie więc bez problemu znajdziemy mnóstwo różnych przepisów na ratatouille. Choć mogą się one od siebie nieco różnić w każdym przepisie na tę potrawę powinny się znaleźć takie warzywa jak bakłażan, cukinia, cebula, pomidory i papryka.


Danie to można podawać samodzielnie, ale często staje się ono też dodatkiem do makaronów, ryżu, mięsa albo ryb. Wszystko zależy od naszych osobistych upodobań, gdyż potrawa ta daje nam dość dużą swobodę w kwestii ewentualnych dodatków. Często pojawia się w niej na przykład ser feta, grzanki albo dobrej jakości kozi ser.

 

Sos do ratatouille – przepis

Ogromne znaczenie ma sos do ratatouille. Najpopularniejszy jest ten przygotowany na bazie oliwy, do której dodajemy zioła, takie jak oregano, bazylię, natkę pietruszki i mieszankę ziół prowansalskich, a także czosnek, sól i pieprz. Z pomocą tych składników możemy też stworzyć sos pomidorowy, dodając do nich passatę albo przecier pomidorowy. Warto wypróbować dwie wersje sosów do ratatouille, żeby spróbować, który z nich smakuje nam bardziej.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne