RAHAT LOKUM czyli Rachatłukum

Bardzo słodki deser rodem z Turcji.

Dodany przez: caroline

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 45 dag cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 duża łyżka aromatu cytrynowego
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • około 4 łyżek zimnej wody
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia.
  2. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną.
  3. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa.
  4. Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
  5. Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze.
  6. Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dosc ciekawy.
deser dla dzieci cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze