RAHAT LOKUM czyli Rachatłukum

Ocena:

4.42 (158)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Bardzo słodki deser rodem z Turcji.

Składniki:

  • 45 dag cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 duża łyżka aromatu cytrynowego
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • około 4 łyżek zimnej wody
  • olej
  • cukier puder

Rahat lokum czyli rachatłukum - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia.
  • Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną.
  • Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa.
  • Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
  • Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze.
  • Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dosc ciekawy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne