Ciasto rafaello na biszkopcie

Ocena:

4.16 (281)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto rafaello na biszkopcie to jeden z popularniejszych słodkich wypieków, jakie goszczą w naszych domach. Powstało wiele wariacji na temat tego przepisu, ale najważniejsze, żeby spód był puszysty i delikatny, wtedy idealne komponuje się z kremową, egzotyczną masą. Jak przygotować klasyczne rafaello na biszkopcie z bitą śmietaną? Wybierzcie nasz sprawdzony przepis i cieszcie się smakiem kultowego kokosowego ciasta.  

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • sól  3 g

  • cukier  160 g

  • mąka pszenna  130 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • mascarpone  125 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • biała czekolada  100 g

  • wiórki kokosowe  500 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • woda  120 ml

Ciasto rafaello na biszkopcie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy pracę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  

  • Krok 2:

    Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy do niej 150 g drobnego cukru. Kiedy stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość za pomocą łopatki.      

  • Krok 3:

    Pieczenie: przelewamy masę na biszkopt do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, do suchego patyczka. 

  • Krok 4:

    Krem kokosowy: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy. Nie może być gorąca, ale powinna zachować płynną konsystencję. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ukręcamy za pomocą miksera na gęstą, kremową masę. Pod koniec ubijania dodajemy białą czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę, tylko do połączenia składników. Wsypujemy 400 g wiórków kokosowych i łączymy je z kremem za pomocą łopatki. Wstawiamy krem do lodówki. 

  • Krok 5:

    Nasączenie biszkoptu: ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Przygotowujemy poncz z wody, soku z cytryny i cukru. Nasączamy nim oba blaty biszkoptu.  

  • Krok 6:

    Przekładanie ciasta: dolny blat układamy na paterze i smarujemy go 2/3 kremu śmietankowego. Wyrównujemy warstwę za pomocą szpatułki. Przykrywamy ją druga częścią biszkoptu. 

  • Krok 7:

    Dekoracja: ciasto rafaello na biszkopcie pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym. Całość ozdabiamy resztą wiórków kokosowych. Chłodzimy przed podaniem. 

Porady

  • Przepis na ciasto rafaello warto rozszerzyć o płatki migdałów. Możemy je posiekać i dodać do kremu śmietankowego lub udekorować nimi wierzch deseru. Dzięki temu uzupełnimy kompozycję smakową o składnik, który znajduje się wewnątrz popularnej, chrupiącej pralinki. 
  • Ciekawy efekt uzyskamy, jeśli nasączymy biszkopt alkoholem. Możemy wykorzystać w tym celu likier kokosowy, adwokat lub rum. Ten ostatni akcent z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom piña colady. To jednak nie wszystkie opcje. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić w zamian poncz z osłodzonej kawy lub herbaty, a nawet soku z ananasa.  
  • Ciasto rafaello na biszkopcie z bitą śmietaną możemy zamrozić, jeśli nie udało nam się go zjeść w całości w ciągu 2–3 dni lub po prostu chcemy mieć deser w zapasie dla niespodziewanych gości lub do popołudniowej kawy. Trzeba podzielić je na porcje i wstępnie zamrozić, żeby stężało. Dopiero wtedy możemy zawinąć kawałki w folię spożywczą i ułożyć je w zamrażarce.  
  • Spód idealny – biszkopt czy ciasteczka? Jeśli nie chcemy spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, możemy zdecydować się na ekspresowy kokosowiec. Najłatwiejszą wersją będzie rafaello na krakersach lub herbatnikach. To znacznie prostsze, a równie pyszne wariacje na temat tego przepisu, które zawsze się udają i poradzi sobie z nimi każdy. 
  • Czym ozdobić placek rafaello? Ten kokosowy deser jest przepyszny sam w sobie, ale będzie jeszcze lepszy, gdy udekorujemy go ulubionymi dodatkami, na przykład owocami lub świeżą miętą. Polecamy pachnące latem ciasto rafaello na biszkopcie z truskawkami lub malinami. Jeśli natomiast przygotowujemy ten kokosowy deser poza sezonem, świetnie sprawdzą się owoce w syropie, na przykład brzoskwinie.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto rafaello na biszkopcie – inne wersje 

W sieci dostępnych jest wiele różnych pomysłów na ten kokosowy wypiek. Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą i serkiem mascarpone to tylko jedna z wersji. Przepis możemy modyfikować w zależności od tego, jak bardzo słodki efekt chcemy uzyskać i jakie są nasze ulubione smaki. Przedstawiamy kilka równie pysznych propozycji:   

  • Ciasto rafaello na biszopcie z dżemem – najlepiej porzeczkowym lub malinowym. Kwaskowy smak owocowych przetworów świetnie komponuje się ze słodkim kremem śmietankowym i puszystym biszkoptem. Warto wykorzystać oryginalny, domowy wyrób, na przykład dżem z jeżyn
  • Kokosowiec z kajmakiem – coś dla miłośników bardzo słodkich deserów. Idealnie wpasuje się w podwieczorek z mocną, czarną kawą. 
  • Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym – w tej wersji blaty ciasta przekładamy cięższą i bardziej treściwą masą, podobną do tej, jaką dodaje się do karpatki. Możemy przyrządzić domowy budyń śmietankowy lub ułatwić sobie życie produktem w proszku, który błyskawicznie zagęści mleczną bazę.   
  • Rafaello z bezą – klasyczna, słodka piana z białek dobrze wpasuje się między puszyste warstwy ciasta jako dodatkowy chrupiący element, ale możemy też całkowicie zastąpić nią biszkoptowe blaty

Rafaello – ciasto na biszkopcie, tort czy sernik kokosowy? 

Połączenie smakowe, które tworzy praliny rafaello, możemy wykorzystać do zrobienia szybkiego ciasta na biszkopcie z kokosowym kremem lub wypróbować inne przepisy, takie jak: 

  • tort rafaelloelegancka kompozycja idealna na urodziny lub inne specjalne okazje, z kwaskową konfiturą malinową. 
  • rolada rafaello – składa się z tych samych składników, co klasyczny przepis, ale biszkopt przygotowujemy w taki sposób, żeby można było wysmarować go kremem i zawinąć w rulon. To równie szybki i prosty pomysł na ciasto kokosowe. 
  • sernik rafaello – na maślanym, kruchym spodzie, z dodatkiem białej czekolady, lekki jak chmurka, posypany wiórkami kokosowymi. Świetna alternatywa dla tradycyjnego wypieku, na przykład na święta. 

Rafaello na okrągło, czyli domowe pralinki kokosowe 

Kulki rafaello to najpopularniejszy kokosowy przepis, zaraz obok ciasta. Są ulubionym słodkim przysmakiem wielu z nas. Jednak czy da się przyrządzić domowe pralinki, żeby smakowały tak, jak ich paczkowany pierwowzór?  Przepis na kulki rafaello jest niezwykle łatwy i opiera się na kilku prostych składnikach. Potrzebujemy jedynie mleka w proszku, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jako suchej bazy możemy użyć pokruszonego biszkoptu lub dowolnych chrupiących ciastek. Kulki rafaello z herbatnikami wyjdą równie dobrze, jak te z wafelkami. Jeśli natomiast chcemy uzyskać bardziej miękką i gładką konsystencję, możemy dodać do nich kaszę jaglaną lub manną.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne