Rafaello bez pieczenia

Ciasto z budyniem i kokosem. Bardzo szybkie, bez pieczenia

Dodany przez: olusiapce

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 duże paczki herbatników lub krakersów
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • kostka masła
  • 20 dkg wiórków kokosowych (w tym 5 dkg na posypkę)

Przygotowanie

  1. 1. Z mleka, budyni, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkiem i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Gdy otrzymamy jednolitą masę wsypujemy 15 dkg wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy.
  2. 2. Na blaszce o wymiarach 30x20 cm układamy warstwami herbatniki i masę naprzemiennie, tak aby warstw było jak najwięcej. Nie zapominając o tym, aby dolną warstwą były herbatniki (lub krakersy).
  3. 3. Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni z niewielką ilością masła do momentu aż się zarumienią. Dodajemy kilka pokruszonych herbatników i posypujemy gotowe ciasto.
  4. Smacznego :)
deser dla dzieci ciasto kokos budyń szybkie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze