Racuszki z kaszy gryczanej

Kiedy Wam zabraknie chleba, albo szukacie pomysłu na ciekawą przystawkę sięgnijcie po ten przepis.

Dodany przez: bocado

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Racuszki:
  • ok. 1,5 szklanki kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • ok. 1 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia
  • Na wierzch placuszków:
  • bardzo dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • tymianek cytrynowy, świeży kilka gałązek
  • 1 pomidor
  • plastry łososia wędzonego

Przygotowanie

  1. Kaszę, jogurt jaja, sól mieszamy dokładnie. Mąkę dosypujemy stopniowo ciągle mieszając tak by powstała dość gęsta masa, ale nie zbyt gęsta. Gęstość regulujemy ilością mąki, ew. rozrzedzamy jogurtem. Smażymy na rozgrzanym oleju, można w trakcie smażenia przykryć pokrywką patelnię, żeby mieć pewność, że w środku racuszki doszły. Najlepiej kłaść ok. 2 łyżek ciasta na placuszek. Podajemy gorące najlepiej z pastą z awokado i łososiem
  2. Na wierzch:
  3. Awokado obieramy i miksujemy blenderem z dodatkiem soku z cytryny i jogurtem. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Pomidora kroimy w kostkę i mieszamy z pastą z awokado doprawiamy wszystko świeżym tymiankiem cytrynowym. Czubatą łyżkę masy z awokado układamy na ciepłym racuszku a na wierzch kładziemy plasterki łososia. Całość można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i ew. startą skórką z cytryny.
sniadanie ryby warzywa obiad awokado przekąska kolacja Placki łosoś placuszki krem z awokado
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze