Racuchy z truskawkami

Ocena:

4.47 (173)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Racuchy z truskawkami to świetna propozycja na słodkie śniadanie, lunch lub kolację. Sprawdzą się też jako danie na wynos, do pracy, szkoły lub na piknik, bo równie dobrze smakują również na zimno. Połączenie wyrośniętego ciasta drożdżowego, świeżych owoców i cukru pudru z pewnościom zasmakuje wszystkim domownikom. Są nie tylko pyszne, ale i pożywne. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na racuchy truskawkowe.

Składniki:

  • mleko  250 ml

  • mąka pszenna  260 g

  • jajka  1 szt.

  • drożdże  25 g

  • cukier  30 g

  • truskawki  300 g

  • sól  3 g

  • olej  60 ml

  • cukier puder  30 g

Racuchy z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajko i mleko wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej - co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowania racuchów z truskawkami.

  • Krok 2:

    Zaczyn: mleko podgrzewamy lekko, do około 30 stopni. Przelewamy je do miski, dodajemy drożdże, cukier i 60 g mąki. Dokładnie rozcieramy składniki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Możemy też nagrzać piekarnik do 40 stopni, wyłączamy go i wstawiamy do niego miskę - drzwiczki zostawiamy otwarte.

  • Krok 3:

    Ciasto na racuchy z truskawkami: do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, resztę mąki i sól. Dokładnie mieszamy, przez około 3 minuty. Miskę z gotowym ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. 

  • Krok 4:

    Truskawki: przygotowujemy je w czasie, gdy ciasto wyrasta. Myjemy je pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy je i usuwamy z nich szypułki. Truskawki na racuchy kroimy w plasterki.

  • Krok 5:

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy 4 porcje ciasta. Na każdym racuchu kładziemy plasterki truskawek, delikatnie dociskamy. Mniej więcej po minucie przekręcamy je łopatką na drugą stronę. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia - powinny też wyrosnąć. Przekładamy je na talerz, można je wcześniej odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Krok 6:

    Racuchy z truskawkami: podajemy z cukrem pudrem lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Racuchy truskawkowe można także podawać w towarzystwie śmietanki 36% i własnoręcznie zrobionego musu owocowego. By go przygotować, wystarczy rozgnieść truskawki przy pomocy widelca. Następnie należy zagotować je w rondelku, aż do zgęstnienia. Opcjonalnie można dodać do musu niewielką ilość cukru wanilinowego. 
  • Jeśli nie macie dostępu do świeżych owoców, możecie usmażyć racuchy z truskawkami mrożonymi. W takim przypadku, należy jednak pamiętać, by dobrze rozmrozić owoce i odsączyć, przed dodaniem ich do ciasta.
  • Zbyt dużą ilość racuchów z truskawkami można zamrozić. By uniknąć ich sklejenia, polecamy oddzielić je od siebie papierem pergaminowym. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez około dwa miesiące.
  • Zamiast wersji smażonej można zrobić dietetyczne placki z truskawkami z piekarnika. Po około 15–20 minutach w 180 stopni Celsjusza racuszki będą gotowe.
  • Do racuszków z truskawkami można dodać zarówno świeże, jak i suche drożdże. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżego produktu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić idealne racuchy z truskawkami? 

Wyrośnięte, rumiane, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku – takie właśnie powinny być racuchy drożdżowe z truskawkami. Ich przygotowanie nie przysporzy Wam wielu trudności. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, by placuszki wyszły wprost idealnie. 

  • Do smażenia placków z truskawkami polecamy używać oleju rzepakowego, kokosowego lub słonecznikowego. Odpowiednie będzie też masło klarowane.
  • Ciasto należy nakładać partiami, najlepiej przy pomocy głębokiej łyżki lub chochelki. Konieczne jest zachowanie odstępów między nimi, ponieważ będą rosnąć w czasie smażenia. Najwygodniej jest zdejmować je z patelni łopatką.
  • Po przełożeniu części racuszków na talerz, patelnię można delikatnie przetrzeć ręcznikiem kuchennym. Warto też położyć je na chwilę na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • By uniknąć przypalenia, placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu, tylko do ładnego zrumienienia. Z drugiej strony będą się robić nieco krócej, dlatego warto sprawdzać stopień wysmażenia.

Racuszki z truskawkami – inne wersje przygotowania

Przepis na racuchy z truskawkami można modyfikować na wiele sposobów. Placki równie dobrze smakują na bazie:

  • jogurtu naturalnego,
  • maślanki,
  • kefiru,
  • zsiadłego mleka.

Masę można także wzbogacić o dodatek:

  • ekstraktu waniliowego,
  • cukru waniliowego,
  • płatków czekoladowych
  • wiórek kokosowych,
  • cynamonu,
  • innych owoców – polecamy spróbować racuchów z jabłkami i truskawkami. Są pyszne!

Jeśli chcecie zrobić szybkie placki z truskawkami, ale nie macie drożdży, możecie ubić jajka na pianę. Dzięki temu gotowe racuchy będą równie puszyste, co ich tradycyjna wersja. Z kolei jeśli chcecie by były one bardziej chrupiące, możecie usmażyć je na głębokim tłuszczu. Przed podaniem, polecamy jednak odsączyć je z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika kuchennego.

Drożdżowe racuchy z truskawkami można także przyrządzić w wersji bezglutenowej – smakują równie dobrze! Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (200 g) i kukurydzianej (200 g).  Można również dodać do ciasta gotowy miks do naleśników, oznaczony certyfikatem przekreślonego kłosa.

A co, jeśli jesteście na diecie wegańskiej? Żaden problem. By zrobić wegańskie racuszki z truskawkami, należy zastąpić mleko krowie jego roślinnym zamiennikiem. Szczególnie dobrze sprawdzi się napój sojowy, ryżowy lub migdałowy. Zamiast jajka, do ciasta można dodać zmielone siemię lniane, banana lub mus z jabłka. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne