Racuchy drożdżowe pampuchy tradycyjne

Zapewne wszyscy je uwielbiamy, oprószone cukrem pudrem, jeszcze ciepłe rozpływające się w ustach.

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Porcje:
6 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na ciasto drożdżowe mąka pszenna 3 szklanki mleko ciepłe 1 i 1/2 szklanki drożdże świeże 30 g cukier 3 łyżki sól szczypta jajko 1 ponadto: olej do smażenia, cukier puder do posypania 1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Kolejno dodajemy gotowy zaczyn i rozbełtane jajko, mieszamy. Ciasto wyrabiamy parę minut, aby pozbyć się grudek i wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto drożdżowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżkę moczymy w zimnej wodzie, strzepujemy jej nadmiar i nakładamy porcję ciasta. Racuchy smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ciepłe placuszki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
dla dzieci racuchy podwieczorek racuchy drożdżowe racuchy pampuchy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy