Quiche (kisz) warzywny

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 320 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez:

Quiche (kisz) warzywny

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
320 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • sól
  • 3 łyżki wody
  • Farsz:
  • 3–4 marchewki
  • brokuł podzielony na małe różyczki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag sera żółtego
  • 4 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki na około pół godziny. Ciastem wyłożyć okrągłą formę, najlepiej szklaną lub ceramiczną (ciasto można cienko rozwałkować), zostawić ranty wysokości 3–4 cm.
  2. Zapiekać 10 minut w temp. 200°C. Marchewki i brokuły umyć, cebule obrać. Marchewki i cebulę drobno pokroić, dodać brokuły oraz posiekany czosnek. Ser utrzeć, wymieszać z przygotowanymi składnikami. Masę ułożyć na cieście. Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową i solą. Całość wylać na masę warzywną i nadal zapiekać około 20 minut w tej samej temperaturze.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
piknik warzywa obiad przekąska zapiekanka wegetariańska brokuły quiche warzywny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze