tradycyjne_pyzy_z_miesem_mielonym

Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym

Ocena:

4.03 (307)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Najbardziej znane pyzy, a przeze mnie najlepiej lubiane :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 75 dag gotowanych ziemniaków
  • 25 - 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany
  • Farsz:
  • 2 jajka
  • 30 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 łyżki bulionu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 10 dag boczku
  • mała cebula

Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.
  • 2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.
  • 3. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju.
  • 4. Do cebuli dodać mięso, usmażyć.
  • 5. Wlać bulion i lekko ostudzić.
  • 6. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
  • 7. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.
  • 8. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć.
  • 9. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.
  • Smacznego!

Porady

Wypróbuj też inny przepis na pyzy ziemniaczane!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne