Pyszny makowiec

Wbrew pozorom to prosty i szybki przepis.Naprawdę polecam, ciasto jest przepyszne!!!

Dodany przez: tulaczed

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • polewa kakaowa
  • CIASTO:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • MASA MAKOWA:
  • 0,5 kg maku
  • 125g margaryny w kostce
  • 2-3 jajka ( zależne od wielkości)
  • cukier (do smaku)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • bakalie(np: orzechy,płatki migdałów,rodzynki[rodzynki należy sparzyć])
  • KREM:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250g margaryny w kostce
  • Duża blaszka ( ok 40cm\23cm) wysmarowana margaryna i oprószona mąką pszenną.

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
  2. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.Oddziel żółtka od białek.Roztrzep żółtka z sokiem z cytryny. Z białek ubij pianę,ubijając dodawaj powoli cukier i przygotowane żółtka. Następnie już nie miksując lecz mieszając bardzo powoli i delikatnie łyżką dodawaj stopniowo mąkę.Piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temperaturze około 180 stopni C.Kiedy uzyskasz złoty kolor ( nie wcześniej) to sprawdź patyczkiem czy ciasto jest "suche" ( patyk po włożeniu do ciasta musi być suchy). Tak przygotowany biszkopt zostaw do wystudzenia.
  3. UWAGI:    W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj krem.
  4. KREM:
  5. Jajko,mleko i cukier połącz i zmiksuj. Gotuj parę minut. Pozostaw do ostudzenia. Gdy wystygnie połącz z roztartą margaryną.
  6. UWAGI: Przed przygotowaniem masy makowej przekrój biszkopt na pół ( najłatwiej zrobić to nitką-złap nitkę w ręce za końce, przyłóż w połowie wysokości biszkoptu i powoli przesuwaj nitkę w prawo i w lewo). Do szklanki nalej  ciepłej wody (około pół szklanki) i wsyp 3 łyżeczki cukru,wymieszaj.Przygotowanym płynem skrop wewnętrzne warstwy biszkoptu.
  7. MASA MAKOWA:
  8. Mak sparz i zmiel dwa razy. Dodaj margarynę,jajka,cukier,bułke tartą oraz bakalie. Smaż na małym ogniu Gorącą masę makową układaj na biszkopt.
  9. ZAKOŃCZENIE:
  10. Przekrojony i nasączony biszkopt przekładaj masą i kremem w kolejności : BISZKOPT KREM MAK KREM BISZKOPT. Na wierzchu polej polewą kakaową.
  11. UWAGI:pomiędzy warstwy nie syp kokosem,bo ciasto nie będzie sie "kleić".
  12. SMACZNEGO!
wigilia deser ciasto Święta krem makowiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze