Wspaniałe mięciutkie golonki rozpływające się w ustach.
Składniki:
2-3 golonki
2 marchewki
1 duża cebula
por
2 ząbki czosnku
oliwa
odrobina mąki
wegeta
przyprawy
ewentualnie:
groszek konserwowy
kukurydza
2 jajka ugotowane na twardo
Pyszna golonka wg aleex - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować.
Kiedy zacznie wrzeć, wodę odlać. Ponownie zalać wodą golonki.
2. Do garnka włożyć marchewki, cebulę i czosnek, całość doprawić wegetą. Gotować do miękkości na małym ogniu. Może to potrwać nawet 2-3 godziny.
3. Kiedy mięso będzie mięciutkie, zdjąć z ognia, wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia (wywar zostawić!).
Po ostygnięciu mięso podzielić na większe kawałki pozbawione kości. Przyprawić, obłożyć plasterkami czosnku.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć na tłuszcz porcje golonki i obsmażyć na rumiano. Następnie dolać na patelnię trochę wywaru i dusić ok 15 minut. W ten sposób powstanie sos, który trzeba zagęścić odrobiną mąki.
Można także włożyć kawałki golonki do rękawa foliowego, podlać mięso wywarem i piec około 1 godz. na rumiano.
5. Golonka wyśmienicie smakuje z ostrymi dodatkami.
Smacznego!
6. Z pozostałego wywaru można zrobić pyszną galaretę. Wystarczy dodać do niego groszek, pokrojoną marchewkę i jajka, ewentualnie pokroić jeden kawałek golonki. Gdyby okazało się, że wywar jest mało esencjonalny, można dodać żelatynę.
Aha - jeszcze jedno. Wodę po zagotowaniu golonki odlewa się, aby wywar był bardziej klarowny.