Pyszna golonka wg Aleex

Wspaniałe mięciutkie golonki rozpływające się w ustach.

Dodany przez: Aleex

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 2-3 golonki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • odrobina mąki
  • wegeta
  • przyprawy
  • ewentualnie:
  • groszek konserwowy
  • kukurydza
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. 1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować.
  2. Kiedy zacznie wrzeć, wodę odlać. Ponownie zalać wodą golonki.
  3. 2. Do garnka włożyć marchewki, cebulę i czosnek, całość doprawić wegetą. Gotować do miękkości na małym ogniu. Może to potrwać nawet 2-3 godziny.
  4. 3. Kiedy mięso będzie mięciutkie, zdjąć z ognia, wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia (wywar zostawić!).
  5. Po ostygnięciu mięso podzielić na większe kawałki pozbawione kości. Przyprawić, obłożyć plasterkami czosnku.
  6. 4. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć na tłuszcz porcje golonki i obsmażyć na rumiano. Następnie dolać na patelnię trochę wywaru i dusić ok 15 minut. W ten sposób powstanie sos, który trzeba zagęścić odrobiną mąki.
  7. Można także włożyć kawałki golonki do rękawa foliowego, podlać mięso wywarem i piec około 1 godz. na rumiano.
  8. 5. Golonka wyśmienicie smakuje z ostrymi dodatkami.
  9. Smacznego!
  10. 6. Z pozostałego wywaru można zrobić pyszną galaretę. Wystarczy dodać do niego groszek, pokrojoną marchewkę i jajka, ewentualnie pokroić jeden kawałek golonki. Gdyby okazało się, że wywar jest mało esencjonalny, można dodać żelatynę.
  11. Aha - jeszcze jedno. Wodę po zagotowaniu golonki odlewa się, aby wywar był bardziej klarowny.
wieprzowina mięso obiad golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze