Puszyste placki z jabłkami wg Aleex

Pyszne, puszyste placuszki wypełnione aromatycznymi kawałkami jabłek.

Dodany przez: Aleex

Puszyste placki z jabłkami wg Aleex

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 8 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 2 niepełne szkl mleka
  • cukier wanilinowy
  • niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 jabłek
  • oliwa
  • cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym

Przygotowanie

  1. 1. Z jajek, mąki, cukru wanilinowego, proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Aby je uzyskać, należy wszystkie produkty włożyć do miski i wymieszać.
  2. 2. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Dwa większe pokroić na niewielkie, cienki kawałki, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione jabłka wymieszać dokładnie z ciastem.
  3. 3. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
  4. 4. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
  5. Smacznego.
obiad deser dla dzieci jabłka Placki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze