Puszysta baba z lukrową polewą

Smaczna babka puszysta i lekka.

Dodany przez: Aseret

Puszysta baba z lukrową polewą

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * 250 g masła,
  • * 250g cukru,
  • * 1 paczka cukru wanilinowego,
  • 3 jaja ,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki,
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (na 1/2 litra mleka),
  • 1 paczka proszku do pieczenia,
  • sok i skórka starta z 2 cytryn,
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny do lukru ,
  • barwnik kolorowy
  • tłuszcz do formy,
  • tarta bułka do formy

Przygotowanie

  1. Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem lub w makutrze na gładki krem.
  2. Kolejno wbijać do masy jaja.
  3. W misce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,
  4. i na przemian z sokiem i skórką z cytryn dodawać je do masy.
  5. Formę do babki o pojemności 2 Iitry wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką.
  6. Wypełnić formę ciastem, na wierzchu wygładzić masę łyżką.
  7. Piec w temp. 175°C (termoobieg: 150°C) przez godzinę.
  8. Aby babka zbytnio się nie wysuszyła, po 45 min pieczenia można przykryć ją papierem do pieczenia.
  9. Ostudzić ciasto w piekarniku.
  10. Lukier:
  11. Wymieszać cukier puder i odrobinę barwnika spożywczego, albo 1/2 łyżeczki soku z buraków oraz 3 łyżki soku z cytryny. Lukrem dokładnie posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia.
  12. Ciasto można udekorować również kawałkami cytryny.
przekąska kolacja deser ciasto nbabka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze