Pulpety z ryby w sosie koperkowym

Gorąco polecam takie pulpeciki właśnie w takim sosie, pycha.

Dodany przez: Danusia19671

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Filety rybne -1 kg
  • Bułka czerstwa -100 g
  • Bułka tarta -50 g
  • Jaja -2 szt
  • Cebula -1 szt
  • Margaryna -30 g
  • Pieprz i sól.
  • WYWAR
  • Marchew -150 g
  • Pietruszka -50 g
  • Seler -50 g
  • Por -100 g
  • Sól i ziele angielskie.
  • SOS
  • Mąka -10 g
  • Margaryna -50 g
  • Śmietana -200 g
  • Koperek -50 g
  • Sól

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, obrać, opłukać, podzielić na części, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać ziele angielskie, sól i ugotować, wywar przecedzić.
  2. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć.
  3. Cebulę obrać, opłukać.
  4. Filety z ryby opłukać, pokroić w kawałki i wraz z bułką i cebulą zemleć w maszynce.
  5. Do masy rybnej dodać bułkę tartą, jaja, margarynę, pieprz i sól i dobrze wyrobić.
  6. Z gotowej masy uformować pulpety.
  7. Do części gorącego wywaru z warzyw włożyć pulpety i ugotować.
  8. Przygotować sos:
  9. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałego wywaru z warzyw.
  10. Z margaryny i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią wywaru i połączyć z resztą wywaru.
  11. Do sosu dodać śmietanę, sól i mieszając zagotować.
  12. Gorące pulpety z wywaru polewać sosem na talerzu.
ryby śmietana koperek filety rybne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze